Νότιο Σουδάν: Τουλάχιστον 60 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων το τελευταίο 48ωρο

VK Magazine VK Magazine28/12/2022

Περισσότεροι από 60 είναι οι νεκροί, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, από τις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο 48ωρο εξτρεμιστές, στην περιοχή του Πίμπορ, στο Νότιο Σουδάν, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της αφρικανικής χώρας.

Άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει ένοπλοι σε κοινότητες της περιφέρειας Τζονγκλέι. Αυτές οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν την Κυριακή και βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε τοπικός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων («dpa»).

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά χωριά στα περίχωρα της πόλης Πίμπορ -περίπου 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Τζούμπα– έχουν λεηλατηθεί και πυρποληθεί, ενώ οι βαριά οπλισμένοι δράστες απήγαγαν κατοίκους και έκλεψαν τα κοπάδια τους.

Καταδικάζοντας τη «βάρβαρη» επίθεση, υπογράμμισε ότι δεκάδες χωρικοί πέρασαν τα Χριστούγεννα κρυμμένοι στα δάση, χωρίς τροφή.

Οι περιφέρειες Τζονγλέι και Άνω Νείλου, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συγκλονίζονται από επιθέσεις εξτρεμιστών τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 9.100 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη («IGAD»), ένας οργανισμός που απαρτίζεται από οκτώ κράτη της Ανατολικής Αφρικής, ανεβάζει σε 50.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων από τα μέσα Νοεμβρίου.

Την εξουσία στο Νότιο Σουδάν ασκεί τα τελευταία χρόνια μια εύθραυστη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο, Σάλβα Κιρ Μαγιαρντίτ και τον πρώην ηγέτη των ανταρτών, Ρικ Μάκαρ.

Ο εμφύλιος πόλεμος, που ξέσπασε το 2013, στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ εκατομμύρια κάτοικοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών στην πλούσια σε πετρέλαιο αφρικανική χώρα, παρά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ