Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά
Μεγάλες διαστάσεις πήρε στη Θεσσαλονίκη, η είδηση πραγματοποίησης εκδήλωσης, στην οποία μία Drag Queen διάβασε πρόσφατα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, σε παιδιά ηλικίας από 3 ως 13 ετών.
Την εκδήλωση -την οποία παρακολούθησαν πολλοί γονείς αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων- διοργάνωσε το «Thessaloniki Pride» («Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης»), οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», καθώς και μια πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών του Τμήματος Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στόχος της εκδήλωσης σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν «μέσα από το παραμύθι να αμφισβητηθούν οι απολιθωμένες αντιλήψεις ότι τα χρώματα και τα παιχνίδια έχουν συγκεκριμένο φύλο και να επιτραπεί στα παιδιά να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, χωρίς να γεμίζουν με ενοχές, γιατί προτιμούν το ένα ή το άλλο παιχνίδι».
Το σχόλιο της Κατερίνας Λάσπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Αθλιότητα. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει για τον εαυτό του. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια».
Με αυτές τις φράσεις σχολίασε την παραπάνω εκδήλωση η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Λάσπα, προκαλώντας αντιδράσεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και στους κόλπους του κόμματος, καθώς στη συγκεκριμένη εκδήλωση παραβρέθηκε και η Αναπληρώτρια Γραμματέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ, Βάσια Μαδέση.

Σε ανάρτησή της μεταξύ άλλων, σημείωσε «γίναμε μια παρέα μικροί και μεγάλοι ακούγοντας το παραμύθι με την “Drag queen που έσωσε τα Χριστούγεννα”! Τα παιδιά μας είπαν για την “χρωματιστοχώρα”, μια δική τους επινόηση, μια χώρα που όλα τα χρώματα και οι άνθρωποι ζουν αρμονικά και λάμπουν το ίδιο χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο.
»Ίσως ό,τι πιο όμορφο έχω ακούσει αυτή τη χρονιά, γιατί τα παιδιά έχουν τον τρόπο τους να γεμίζουν την καρδιά μας. Για το 2023, ας πούμε στα παιδιά πως τα παιχνίδια δεν είναι μόνο ροζ και μπλε, πως τα αυτοκινητάκια δεν είναι μόνο για αγόρια και οι κουζίνες μόνο για κορίτσια. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν με αγάπη απέναντι σε όσες φωνές δυσκολεύονται να καταλάβουν τα αυτονόητα, καλή και πολύχρωμη νέα χρονιά!».

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας του παραμυθιού που αναγνώστηκε στην εκδήλωση, Κωνσταντίνος Μαραγκός, έκανε επίσης δηλώσεις, αναφέροντας πως «αυτό που προσπαθήσαμε, ήταν να μιλήσουμε στα παιδιά, λέγοντάς τους ότι μπορούν να είναι ο εαυτός τους από μικρή ηλικία και όχι να βασίζονται στα στερεοτυπικά πρότυπα των μεγάλων».
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και ο σχολιασμός του όλου περιστατικού από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή του ή αλλιώς την Drag Queen με το καλλιτεχνικό όνομα Raw Bee Candles, που μίλησε σχετικά, σε τηλεοπτική εκπομπή του Ant1. Ειδικότερα, απαντώντας στις αντιδράσεις γονέων στην εν λόγω πρωτοβουλία, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί οι γονείς δεν έχουν φως μέσα τους» και «άρα δεν θα έπρεπε να κάνουν παιδιά».
Η Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Ευαγγελία Τσαπατσάρη, εξηγεί κατά πόσο μια τέτοια δράση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητα του παιδιού.
«Στην εποχή που διαβιούμε η αποδοχή της διαφορετικότητας και η εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων είναι ένα ζητούμενο.
»Στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά παρακινούνται να σκεφτούν ελεύθερα και να διαχωρίσουν τις φυσικές ταυτότητες που σχετίζονται με τη βιολογία, από τις κοινωνικές, που καθορίζονται από το περιβάλλον που συνιστούν οι άνθρωποι γύρω τους.
»Το βέβαιο είναι ότι από μια τέτοια δράση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η σεξουαλικότητα του παιδιού, παρά μόνο η ενσυναίσθηση και η αντίληψη για το δικαίωμα στην διαφορετικότητα οποιουδήποτε ανθρώπου».
Τον αντίκτυπο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στην ψυχολογία των παιδιών και την ύπαρξη Drag Queen από αρχαιοτάτων χρόνων, καταθέτει και η Ψυχολόγος, Έφη Ωραιοπούλου.
«Η Drag Queen σε ελεύθερη μετάφραση νοείται το άτομο, συγκεκριμένα αρσενικού γένους, που είναι ντυμένος με μια υπερβολική γυναικεία αμφίεση και εκδοχή του αντίθετου φύλου. Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν συγχέεται απόλυτα με την ταυτότητα φύλου του ατόμου ή με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Κατά μία άποψη μάλιστα η έξτρα αυτή εμφάνιση δεν σηματοδοτεί τον σαρκασμό απέναντι στο γυναικείο φύλο, αλλά την ένδειξη της εικόνας που έχει η κοινωνία για το πώς θα πρέπει να είναι μια γυναίκα.
»Εμφανίσεις ατόμων υποδυόμενων γυναίκες έχουν συναντηθεί και στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, καθώς το αρσενικό φύλο ήταν αυτό, το οποίο υποδυόταν και τους γυναικείους ρόλους χάριν της ψυχαγωγίας, αλλά και σε διάφορες θρησκευτικές τελετές αναμένονταν από άντρες και αγόρια να ντυθούν με γυναίκεια αμφίεση.
»Από τη μια πλευρά, σύμφωνα με την θεωρία της κοινωνικής μάθησης του Albert Bandura και τον Συμπεριφορισμό, τα παιδιά έχουν την τάση της μίμησης σε διάφορες περιβαλλοντικές καταστάσεις, μέσω της παρατήρησης, από την άλλη εκδοχή όμως η υπερπροστατευτικότητα των παιδιών από την πραγματικότητα και η μη αληθινή επαφή τους με την καθημερινότητα, ενδέχεται να επιφέρει δυσκολίες όσον αφορά την προσαρμογή τους στο μέλλον.
»Η ανάπτυξη του στίγματος και της απόρριψης σε οποιαδήποτε μορφή διαφορετικότητας από το ίδιο το άτομο, έχει ως αποτέλεσμα μια κοινωνία με πολλές διακρίσεις, επιθετικές συμπεριφορές, μη σεβασμό και αποδοχή. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να εξελίξει το ανθρώπινο γένος, ούτε να αναπτύξει το πλούσιο δυναμικό με το οποίο έχει δημιουργηθεί ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.
»Τέλος, η ποιότητα του ανθρώπου δεν σχετίζεται με την εξωτερική του εμφάνιση, τους ρόλους που θέλει να παίζει ή τις προτιμήσεις του. Η κοινωνική και εκπαιδευτική απόρριψη δεν αξίζει σε κανένα άτομο, παρά μόνο η πλήρης διαπαιδαγώγηση της αποδοχής προς τον συνάνθρωπο».

Βίκυ Καλοφωτιά
Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.