Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

VK Magazine VK Magazine08/01/2023

Ουκρανοί και Ρώσοι γιόρτασαν χθες, εν μέσω του πολέμου, τα Χριστούγεννα και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν «υποκρισία».

Όπως και προχθές, ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι σκόπευε να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι τα μεσάνυχτα χθες και κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, αμφισβητεί την ειλικρίνεια αυτής της ρωσικής εκεχειρίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα ώστε να κερδίσει χρόνο η Μόσχα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντολιάκ, απέρριψε για άλλη μια φορά χθες την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη».

«Η Ρωσία εισέβαλε και σκοτώνει Ουκρανούς επί 11 μήνες, αγανακτώντας, επειδή αντιστεκόμαστε. Η Ρωσία ανακοινώνει μονομερώς μια πλαστή εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: γιατί η Ουκρανία δεν στηρίζει την απατηλή πρότασή μας;» έγραψε ο ίδιος, στο Twitter.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, είπαν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης οργάνωσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ένα υπόγειο, δηλώνοντας ότι στον Χριστό βλέπουν ένα σύμβολο θάρρους.

Σχεδόν όλοι οι πιστοί και οι χορωδοί της εκκλησίας έχουν φύγει από το Τσάσιβ Γιαρ, για πιο ασφαλείς περιοχές και μόνο εννέα άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, στο υπόγειο ενός κτιρίου που κατέρρευσε εν μέρει από έναν βομβαρδισμό, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ο Χριστός γεννήθηκε σε σπήλαιο. Και εμείς είμαστε σε σπήλαιο», είπε ο ιερέας, Ολέγκ Κρουτσίνιν, στους λιγοστούς πιστούς που απέμειναν, δείχνοντας τον χώρο, με τα εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια και τις σωληνώσεις, που φωτιζόταν από μια λάμπα.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: μην χάνετε το κουράγιο σας, μην εγκαταλείπετε…» συνέχισε ο ίδιος.

Το Τσάσιβ Γιαρ απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπαχμούτ και οι κάτοικοι ζουν υπό τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών, εδώ και πολλές εβδομάδες.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν την Παρασκευή ότι άκουσαν πυρά και στις δύο πλευρές του μετώπου την ίδια μέρα, μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την ουκρανική Εισαγγελία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στην Μπαχμούτ, την Παρασκευή, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και την περιοχή της Χερσώνας, σκοτώνοντας έναν διασώστη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ