Ιράν: Φυλάκιση πέντε ετών στην κόρη πρώην προέδρου

VK Magazine VK Magazine10/01/2023

Η ακτιβίστρια κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, όπως δήλωσε σήμερα η δικηγόρος της.

Η δικηγόρος δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες των κατηγοριών σε βάρος της Φαεζέχ Χασεμί. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης είχε απαγγείλει πέρυσι σε βάρος της κατηγορίες για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος», σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «ISNA».

Κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει το Σεπτέμβριο πως είχε συλληφθεί για «υποκίνηση ταραχών» στην Τεχεράνη, στη διάρκεια των διαμαρτυριών, που προκλήθηκαν από το θάνατο μιας κουρδικής καταγωγής Ιρανής, αφού είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία.

«Μετά τη σύλληψή της, η Φαεζέχ Χασεμί καταδικάσθηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, όμως η καταδίκη δεν είναι τελεσίδικη», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter, η συνήγορός της, Νεντά Σαμς.

Το 2012 η Φαεζέχ Χασεμί είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και της είχαν απαγορευθεί οι πολιτικές δραστηριότητες για «αντικρατική προπαγάνδα» που χρονολογούνταν από την επίμαχη προεδρική εκλογή του 2009.

Ο πατέρας της πέθανε το 2017. Οι ρεαλιστικές πολιτικές οικονομικής φιλελευθεροποίησης και καλύτερων σχέσεων με τη Δύση του πρώην προέδρου Α.Χ.Ραφσαντζανί είχαν εξίσου ένθερμους υποστηρικτές και επικριτές στη διάρκεια της ζωής του. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ