Ελ Σαλβαδόρ: Πόλεμος κατά των συμμοριών-3.000 άνθρωποι αθωώθηκαν και αποφυλακίστηκαν

VK Magazine VK Magazine18/01/2023

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης, που επέβαλε η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ για να πατάξει τις «μάρας», τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που λυμαίνονταν τη χώρα, αποφυλακίστηκαν, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

Οι κρατούμενοι αυτοί αθωώθηκαν, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στο Μεχικάνος, προάστιο της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

«58.000 άνθρωποι βρίσκονται (ακόμη) στη φυλακή», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση της ασφάλειας χάρη στον «πόλεμο» που κήρυξε την περασμένη άνοιξη. «Αν αθωώνονται, θα αφήνονται ελεύθεροι (από τις φυλακές)», συνέχισε, όπως επίσης σε περιπτώσεις που απλά «δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις».

Στα τέλη του Μαρτίου του 2022, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε τον «πόλεμο» εναντίον των «μάρας», επιβάλλοντας καθεστώς εξαίρεσης, που επιτρέπει ιδίως συλλήψεις χωρίς εντάλματα και ανάπτυξη του στρατού, εάν κρίνεται πως απαιτείται.

Στις επιχειρήσεις που ακολούθησαν, έγιναν συλλήψεις 61.000 και πλέον φερόμενων ως «μαρέρος», μελών των συμμοριών. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, επρόκειτο για ανθρώπους που φέρονται να ανήκουν στις τάξεις των οργανώσεων Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Μπάριο 18.

Ο «πόλεμος κατά των συμμοριών» επικρίνεται έντονα από αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κάνουν λόγο για αθρόες παραβιάσεις. Η κυβέρνηση Μπουκέλε απορρίπτει συλλήβδην τις κατηγορίες.

Ο αρχηγός του κράτους, παρότι επικρίνεται επίσης από την αντιπολίτευση για αυταρχική παρέκκλιση, χαίρει τεράστιας δημοτικότητας λόγω της βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουστάβο Βιγιατόρο, δήλωνε ότι ο δείκτης ανθρωποκτονιών στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής υποχώρησε στις 7,8 ανά 100.000 κατοίκους, το 2022, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της θητείας του Ν.Μπουκέλε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2019.

Συγκριτικά, ο δείκτης ανθρωποκτονιών βρισκόταν στις 18,1 ανά 100.000 κατοίκους, το 2021, σύμφωνα με τη σαλβαδοριανή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ