Αποτελεί συχνό φαινόμενο και μία «άτυπη» παράδοση από πολλούς ανθρώπους, η καταγραφή των νέων στόχων την πρώτη μέρα του χρόνου, προκειμένου να αρχίσει η χρονιά με νέα ξεκινήματα, νέους στόχους και επιτεύγματα!
Τι μπορεί να πάει «στραβά» όμως στη συνέχεια;
–Τοποθετούνται στόχοι που βασίζονται στην προσδοκία άλλων
Χρειάζεται να ρωτήσει το άτομο τον εαυτό του «είναι όντως δική μου επιθυμία;», «είναι σημαντικό για εμένα να πετύχω αυτόν τον στόχο;»
Πολύ συχνά, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν τα άτομα γύρω τους ή να φανούν πιο προσιτοί και αρεστοί, τα άτομα προβαίνουν σε στοχοθεσία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στους ίδιους, ούτε είναι πραγματική τους επιθυμία! Κάτι τέτοιο είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως δεν θα επιφέρει και τα αποτελέσματα που έχει θέσει το άτομο.
–Τοποθετούνται μεγάλοι και μακρινοί στόχοι
Από τη μία πλευρά, φυσικά και δεν μπορεί να υπάρξει μέτρο στον αριθμό των στόχων που επιθυμεί να καταφέρει το ίδιο το άτομο! Τουναντίον, αναμένεται από τον καθένα να θέλει το καλύτερο για τον εαυτό του και να προσπαθεί για αυτό!
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο χρειάζεται το άτομο να αναλογιστεί τους μεγάλους στόχους που έχει βάλει, οι οποίοι μοιάζουν απίθανοι για το χρονικό πλαίσιο που έχει οριοθετήσει. Για παράδειγμα, συχνά συναντάται ο στόχος «φέτος θέλω να χάσω 25 κιλά».
Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν μπορεί εκ φύσεως να πραγματοποιηθεί για πολλούς λόγους που βασίζονται στη σύσταση του σώματος και στο πώς λειτουργεί ο οργανισμός, αλλά η μη επίτευξή του θα οδηγήσει το άτομο κάθε χρόνο να βάζει τον ίδιο στόχο και να μην τον φτάνει, γιατί απλώς δεν κινήθηκε με άλλον τρόπο που θα συζητηθεί παρακάτω.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι να πάρει το άτομο αυτούς του μεγάλους στόχους που έχει θέσει και να τους σπάσει σε μικρότερους. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον παραπάνω στόχο, θα μπορούσε να ξεκινήσει πρωτίστως με την εύρεση ενός κατάλληλου διατροφικού πλάνου για τον οργανισμό του και ένα πλάνο γυμναστικής -σε συνεργασία με κάποιον ειδικό!
Αν για τον οποιαδήποτε λόγο αδυνατεί να διαθέσει το ανάλογο κόστος ή δεν επιθυμεί την επίσκεψη στον διαιτολόγο-διατροφολόγο μπορεί να ξεκινήσει βάζοντας τον αρχικό στόχο να εντάξει περισσότερα λαχανικά στα γεύματά του, για παράδειγμα ή να πίνει περισσότερο νερό.
Χρειάζεται παρ’όλα αυτά να ενημερωθεί κατάλληλα για την υγιεινή διατροφή και να μην προβεί σε στερητικά προγράμματα που θα έχει βγάλει ο ίδιος!
Αντίστοιχα, αν δεν επιθυμεί την συνδρομή στο γυμναστήριο ή το είδος γυμναστικής που κάνει ο φίλος του, θα μπορούσε είτε να εντάξει την πιο ανέξοδη λύση, μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, ή την γυμναστική στο σπίτι μέσω διαδικτύου, όπου και πάλι υπάρχουν ανέξοδες επιλογές.
Λύσεις υπάρχουν και μπορούν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα του καθενός, σκοπός είναι πόσο πραγματικά το θέλει το ίδιο το άτομο!
–Τοποθετούνται μεγάλοι στόχοι συγχρόνως, οι οποίοι ίσως να μη διευκολύνονται από εξωτερικούς παράγοντες -όπως τον οικονομικό τομέα
Συγκεκριμένα, μπορεί για παράδειγμα το άτομο να έχει θέσει τους στόχους: να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, να αρχίσει ψυχοθεραπεία και να ξεκινήσει μια δική του επιχείρηση. Εννοείται, δεν πάει τίποτα λάθος με τους στόχους αυτούς καθαυτούς! Αυτό που θα πρέπει να προσέξει όμως το άτομο είναι να μην μείνει σε αυτήν τη «μεγάλη εικόνα».
Χρειάζεται να κοστολογήσει τον καθένα ξεχωριστά, να βάλει τις προτεραιότητές τους, να δει σε τι δεδομένα βρίσκεται και πώς μπορεί να ξεπεράσει τα δεδομένα του. Για παράδειγμα, να προσπαθήσει να εξοικονομήσει κάποια χρήματα ή να καταφέρει να βγάζει περισσότερα τον μήνα, προκειμένου βήμα βήμα να επιτύχει και τους εκάστοτε μεγάλους στόχους του!
Τέλος, χρειάζεται ο καθένας ξεχωριστά να βρει το δικό του «γιατί» πίσω από τον στόχο που έχει θέσει ή θέλει να βάλει, να τον χωρίσει σε μικρότερους εφικτούς στόχους και να προσπαθήσει να βρει λύσεις για να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί.
Είναι εντάξει να μην έχει καταφέρει έναν προς έναν τους στόχους, όταν ανατρέξει τον επόμενο χρόνο στις σημειώσεις του, όπως είναι εντάξει και το να μη λειτουργεί σε αυτό το άτομο η καταγραφή!
Με όποιον τρόπο λειτουργεί στον καθένα, είναι λειτουργικό να μην επιζητούμε την στασιμότητα από τον εαυτό μας αλλά να τον βοηθάμε να ξεδιπλώσει τα δυνατά του σημεία, σε οποιονδήποτε τομέα.
Ας μην ξεχνάμε, κάθε μέρα μπορεί να είναι η δική μας Πρωτοχρονιά!
Έφη Ωραιοπούλου
Ψυχολόγος