Η Ουκρανία σε… αποστολή να απαγορεύσει τη Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

VK Magazine VK Magazine31/01/2023

Η Ουκρανία ελπίζει να εξασφαλίσει ευρεία διεθνή υποστήριξη στην προσπάθειά της να πετύχει τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού λόγω της εισβολής της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Βαντίμ Χουτσάιτ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή («ΔΟΕ») δείχνει ανοιχτή στο να συμπεριλάβει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως ουδέτερους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. «Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς», είπε ο υπουργός Αθλητισμού και πρώην Ολυμπιονίκης, Βαντίμ Χουτσάιτ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό  πρακτορείο «Reuters», στο Κίεβο.

«Μας είναι αδύνατο, σε μια εποχή που διεξάγεται ο πόλεμος μεγάλης κλίμακας, που οι αθλητές μας, οι στρατιώτες μας υπερασπίζονται την πατρίδα μας, τη γη μας, υπερασπίζονται τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τους γονείς τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο 51χρονος κέρδισε ένα χρυσό με την Ολυμπιακή ομάδα της ξιφασκίας το 1992, ήταν πρωταθλητής νέων ξιφασκίας στην παλιά Σοβιετική Ένωση, τέσσερα χρόνια πριν από αυτό, και ήταν προπονητής της νικήτριας ομάδας της Ουκρανίας στους Αγώνες του 2008.

«Τουλάχιστον 220 Ουκρανοί αθλητές και προπονητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο», είπε ο Β.Χουτσάιτ, με περισσότερες από 340 αθλητικές εγκαταστάσεις να έχουν υποστεί ζημιές ή να καταστραφούν.

«Η Ουκρανία θα ενωθεί με πολλές χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο και δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους να αγωνιστούν», πρόσθεσε, λέγοντας ότι 40 έθνη είχαν παράσχει στους Ουκρανούς αθλητές, βοήθεια στέγασης και εκπαίδευσης στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, έχει υπάρξει μικρή δημόσια υποστήριξη ακόμη από άλλα έθνη για την πλήρη απαγόρευση των Ρώσων στο Παρίσι.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα καλωσόριζε κάθε κίνηση της «ΔΟΕ» για να επιτρέψει στους αθλητές της να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές και αθλήτριες της Ρωσίας πρέπει να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς κανένα περιορισμό, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ.

Οι Ουκρανοί,από τη μεριά τους, σχετικά με τη πιθανή συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στο Παρίσι, το 2024, θα αντιμετωπίσουν μια «πολύ δύσκολη απόφαση» σχετικά με το εάν θα μποϊκοτάρουν το Παρίσι, είπε ο Β.Χουτσάιτ και συμπλήρωσε πως «όταν χάνουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, τόσους πολλούς αθλητές, οι ζωές των Ουκρανών είναι πιο σημαντικές για εμάς από οποιοδήποτε μετάλλιο σε διεθνείς αγώνες»,

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν στρέψει τα βέλη τους στη «ΔΟΕ», τις τελευταίες ημέρες, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει τον πόλεμο». Η «ΔΟΕ» το χαρακτήρισε δυσφημιστικό και είπε ότι τέτοια λόγια δεν προωθούν εποικοδομητική συζήτηση.

Σήμερα, ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βλάντιμιρ Κλίτσκο, αδελφός του δημάρχου του Κιέβου, κάλεσε τον πρόεδρο της «ΔΟΕ», Τόμας Μπαχ, να μην προδώσει το Ολυμπιακό πνεύμα και να γίνει «συνεργός σε αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο» αφήνοντας τη Ρωσία να αγωνιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ