Οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία συμπληρώνουν έναν χρόνο παραμονής στην Ελλάδα

VK Magazine VK Magazine19/02/2023

Σε λίγες ημέρες θα συμπληρώσουν έναν χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν από την Ουκρανία στη χώρα μας, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Ήταν γυναίκες και παιδιά, αλλά κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, από την πόλη Σαρτανά, η οποία ήταν από τις πρώτες που βομβαρδίστηκαν και ισοπεδώθηκαν τα σπίτια τους και η περιουσία τους.

Αναχώρησαν με το «καραβάνι της Μαριούπολης» και μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι, όπου πέρασαν ακόμη και μέσα από ρωσικά στρατεύματα, έφτασαν στην Ελλάδα ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Δήμος Ζωγράφου, ο οποίος είναι αδελφοποιημένος με τον Σαρτανά, άνοιξε την αγκαλιά του γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μετέτρεψε αμέσως σε δομή φιλοξενίας τις κατασκηνώσεις που έχει στην περιοχή Περιβολάκια της Ραφήνας.

Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, παρείχαν στέγη, γιατρούς και όλα τα αναγκαία, ενώ μεγάλη υπήρξε και η συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής, που αμέσως έδειξαν την ανθρωπιά τους και έσπευσαν κατά κύματα να συνδράμουν με ό,τι μπορούσε ο καθένας. Έναν χρόνο μετά, αυτή η αγάπη των κατοίκων της περιοχής προς τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, δεν έχει σταματήσει.

Πέρυσι, η πρώτη ομάδα προσφύγων που είχε φτάσει, αριθμούσε 25 άτομα, ενώ λίγο αργότερα ήρθαν και κάποιες ακόμη γυναίκες με παιδιά.

Φέτος, στη δομή έχουν μείνει 14 άτομα, εκ των οποίων τα πέντε είναι παιδιά, ενώ προστέθηκαν και δύο άντρες, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια του πολέμου κι έτσι τους δόθηκε άδεια να φύγουν από την Ουκρανία, ώστε να μπορέσουν να ενωθούν με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, που βρίσκονταν ήδη στη Ραφήνα.

Οι υπόλοιποι από τους περσινούς πρόσφυγες, έφυγαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, άλλοι για τις ΗΠΑ και άλλοι για να φιλοξενηθούν από συγγενείς τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ