ΑΠΘ: Εν μέσω αντιδράσεων και με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι φοιτητικές εκλογές

VK Magazine VK Magazine21/02/2023

Εν μέσω αντιδράσεων από φοιτητικές παρατάξεις διεξάγονται σήμερα, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών (1ου, 2ου και 3ου κύκλου σπουδών), με τους αναπληρωτές τους, στις Συνελεύσεις των Τμημάτων των Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θητεία έως και 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η εκλογή των εκπροσώπων πραγματοποιείται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, που περιλαμβάνει το σύνολο των υποψήφιων φοιτητών ανά κύκλο σπουδών εκάστου Τμήματος.

Την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Ν. 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» καταγγέλλουν μέλη φοιτητικών παρατάξεων από το σχήμα των «ΕΑΑΚ», που προχώρησαν από το πρωί σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, αναφέροντας ότι «ο ηλεκτρονικός τρόπος διεξαγωγής των εκλογών σημαίνει ότι οι φοιτητές δεν θα συμμετέχουν σε μαζικές διαδικασίες πολικής ζύμωσης και λήψης αποφάσεων, όπως οι διά ζώσης φοιτητικές εκλογές, οι Γενικές Συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά τους, μέλη της Πανσπουδαστικής αναφέρουν ότι «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε εκλέξει τους πραγματικούς μας εκπροσώπους μέσα από τις μαζικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες και η διεξαγωγή των εκλογών είναι καθαρά υπόθεση των φοιτητών και φοιτητριών».

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στις Συνελεύσεις των Τμημάτων όλων των Σχολών είναι άμεση και μυστική.

Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.Α.Ε.). στις 21-02-2023 από 09:00 έως 16:00. Εάν η διαδικασία αποβεί άγονη, επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ήτοι στις 22-02-2023 από 09:00 έως 16:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ