Διεθνής Αμνηστία: Ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία

VK Magazine VK Magazine22/02/2023

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες αυτοί που ευθύνονται για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στην πρώτη επέτειό της.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει τα πάντα, για να εξασφαλίσει πως αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα ο Μάρκους Μπέεκο, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, στη Γερμανία.

«Αυτό περιλαμβάνει έρευνες σε βάρος υψηλόβαθμων στρατιωτικών διοικητών και πολιτικών ηγετών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, σεξουαλικής και έμφυλης βίας, επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές και κατοικίες, εκτοπίσεις αμάχων, καθώς και φόνους σε ευρεία κλίμακα με το βομβαρδισμό πόλεων.

Η ίδια η εισβολή ήταν μια πράξη επίθεσης, που παραβίασε το διεθνές δίκαιο και είχε καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανέφερε η εν λόγω οργάνωση.

Ο λαός της Ουκρανίας βίωσε αδιανόητη φρίκη κατά τους 12 μήνες του πολέμου, τόνισε ακόμη ο Μ.Μπέεκο, συμπληρώνοντας πως «τους αξίζουν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για το σωματικό, ψυχικό και οικονομικό πόνο που τους επιβλήθηκε από τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν και τα ρωσικά στρατεύματα. Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να υποχρεώσει τους δράστες να λογοδοτήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ