Γερμανία: Απελαύνει δύο Ιρανούς διπλωμάτες μετά την καταδίκη σε θάνατο Ιρανογερμανού

VK Magazine VK Magazine22/02/2023

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα απελάσει δύο μέλη της πρεσβείας του Ιράν, στο Βερολίνο, μετά την καταδίκη σε θάνατο ενός Ιρανογερμανού, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Κάλεσα τον επιτετραμμένο της πρεσβείας του Ιράν. Τον ενημέρωσα ότι δεν θα δεχθούμε την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ενός Γερμανού πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή.

«Η κυβέρνηση κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο μέλη της ιρανικής πρεσβείας και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από τη Γερμανία σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η ίδια, ενώ ζήτησε «να ανακληθεί η καταδίκη σε θάνατο του Τζαμσίντ Σαρμάντ και η διαδικασία έφεσης να είναι δίκαιη και σύμφωνη με το κράτος δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Τρίτη, σε θάνατο έναν Ιρανογερμανό, ο οποίος απήχθη και μεταφέρθηκε με τη βία στη χώρα, όπως καταγγέλλουν συγγενείς του, για τη φερόμενη συμμετοχή του σε επίθεση.

Ηλικίας 67 ετών ο Τζ.Σαρμάντ εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Τεχεράνης, τον Φεβρουάριο του 2022, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε επίθεση εναντίον τεμένους στη Σιράζ, στο νότιο Ιράν, από την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, τον Απρίλιο του 2008.

Την καταδίκη του κατήγγειλαν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Η Α.Μπέρμποκ είχε προειδοποιήσει ήδη από χθες, ότι αν εφαρμοστεί η ποινή αυτή, «το Βερολίνο θα αντιδράσει έντονα».

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι που έχουν ξένα διαβατήρια, εκ των οποίων έξι Γάλλοι, κρατούνται στο Ιράν. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα, κάτι που δεν αναγνωρίζει η Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ