Πολωνία: Οι Αρχές άσκησαν δίωξη σε Ρώσο για κατασκοπεία

VK Magazine VK Magazine23/02/2023

Ρώσος πολίτης που ζούσε και είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Πολωνία για πολλά χρόνια, κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, μεταξύ του 2015 και του Απριλίου του 2022, όπως δήλωσαν σήμερα οι Αρχές της Πολωνίας.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και χωρών, που κάποτε ανήκαν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, είναι εδώ και καιρό τεταμένες, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία έχει ενισχύσει την επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Μόσχας.

Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση, τον Απρίλιο, με βάση στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είχε συλλέξει πληροφορίες για τη στρατιωτική ετοιμότητα των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, στις οποίες στη συνέχεια μετέφερε στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Η δίωξη σε βάρος του υπόπτου κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε δικαστήριο του Γκντάνσκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας της πόλης.

«Η κατασκοπευτική δραστηριότητα του υπόπτου επικεντρώθηκε σε στρατιωτικές μονάδες, που βρίσκονταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολωνίας, στο πλαίσιο της οποίας διενεργούσε αναγνωριστικές αποστολές με αντικείμενο τις Πολωνικές Ενοπλες Δυνάμεις», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν σειρά αδικημάτων διαφθοράς, που διαπράχθηκαν από τον άνδρα αυτό και που σχετίζονται με τον τελωνειακό έλεγχο προϊόντων. Ο άνδρας αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών.

«Η υπόθεση είναι μια από τις πολλές έρευνες, που αφορούν δραστηριότητες για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε βάρος των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων και που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται οι εισαγγελείς της διεύθυνσης στρατιωτικών υποθέσεων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ