Σκωτία: Tέλος για το κυνήγι της αλεπούς, μία παράδοση 250 ετών

VK Magazine VK Magazine19/03/2023

Ένα από τα παλαιότερα «Κλαμπ Κυνηγιού Αλεπούς» («Fox Hunt Club») της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι ρίχνει αυλαία μετά από περισσότερα από 250 χρόνια λειτουργίας. Τα μέλη του συναντώνται κάθε Σαββατοκύριακο από το 1771.

Η ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομοθεσίας για το κυνήγι άγριων θηραμάτων με αγέλες κυνηγόσκυλων καθιστά πλέον αδύνατο για τους λάτρεις αυτού του είδους κυνηγιού να ασκούν την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

Η νέα νομοθεσία, που επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας, στις αρχές της εβδομάδας, απαγορεύει πλέον οριστικά το κυνήγι και τη δολοφονία άγριων θηλαστικών χρησιμοποιώντας αγέλες σκύλων. Παρά το ότι προβλέπονται ορισμένες εξαιρέσεις υπό πολύ ειδικούς όρους, αυτό δεν καλύπτει τους παθιασμένους του αμφιλεγόμενου αθλήματος.

Τα μέλη του συγκεκριμένου κλαμπ αναφέρουν ότι η αυξανόμενη αστικοποίηση και η έλλειψη προσβάσιμων αγροτικών εκτάσεων μειώνει τις δυνατότητές τους για άσκηση αυτής της δραστηριότητας και καθιστά τη συντήρηση των κυνηγόσκυλων μη βιώσιμη.

Τι είναι το κυνήγι της αλεπούς-Ένα αμφιλεγόμενο άθλημα

Το κυνήγι της αλεπούς είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει τον εντοπισμό, την καταδίωξη και, εάν πιαστεί, τη θανάτωση μιας αλεπούς, παραδοσιακά μιας κόκκινης αλεπούς, από εκπαιδευμένα κυνηγόσκυλα με κυνηγούν αποκλειστικά με τη μυρωδιά.

Στους ανθρώπους που τα συνοδεύουν, είτε είναι έφιπποι, είτε πεζοί, δεν επιτρέπεται η χρήση όπλων.

Για τους οικολόγους στη Σκωτία αλλά και για όλη τη Βρετανία γενικότερα, η απόφαση συνιστά μια σημαντική νίκη, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έκαναν προσπάθειες για να μπει τέλος στο αμφιλεγόμενο αυτό σπορ.