Ζευγάρια από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη για εξωσωματική γονιμοποίηση

VK Magazine VK Magazine19/03/2023

Ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ζευγαριών, που βλέπουν το όνειρό τους για την απόκτηση παιδιού να γίνεται πραγματικότητα με τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επιπλέον, αυξάνεται και ο αριθμός των ζευγαριών από το εξωτερικό, που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό.

Στις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον συγκεκριμένο τομέα, εστίασε επιστημονική ημερίδα με θέμα «2023… Στόχοι και προκλήσεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», που διοργανώθηκε από την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «FIVI» και διεξήχθη, στο Αμφιθέατρο του «Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Βραχνής, αναφέρθηκε στις αλλαγές από την στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος 4958 για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Όπως είπε, υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνική κρυοσυντήρηση ωαρίων στις γυναίκες και πλέον η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει και για άλλους λόγους εκτός από ιατρικούς.

«Κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει το γενετικό της υλικό και αυτό να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Γυναίκες στα 33-35 τους χρόνια, που θα προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία θα έχουν 80% πιθανότητα για να αποκτήσουν παιδί. Στις γυναίκες των 40 ετών οι πιθανότητες πέφτουν στο 25% και σε όσες προχωρήσουν άνω των 45 ετών η πιθανότητα για παιδί είναι σχεδόν το 0%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε μάλιστα ότι το ηλιακό όριο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει αυξηθεί από τα 50 στα 54 έτη, κάτι που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέχρι την ηλικία των 54 ετών.

Εξάλλου πρόσθεσε, πως όσον αφορά στο γενετικό υλικό, πλέον ο δότης μπορεί να είναι και επώνυμος, δηλαδή οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν το δότη ή την δότρια. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα και σε συγγενείς να μπορούν να δώσουν γενετικό υλικό σε ένα ζευγάρι εφόσον αυτό το επιθυμεί, όπως σημείωσε ο Ν.Βραχνής.

Ο Γεώργιος Πάντος, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας, Στειρότητας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και στην αλματώδη πρόοδό της .

«Σήμερα με το φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για την διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις νέες μεθόδους, όπως μεταφορά βλαστοκύστεων για ποιότητα μεταφερομένων ωαρίων, την διενέργεια ελέγχου σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

»Αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί πως η μεταφορά ενός εμβρύου συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα» δήλωσε ο Γ.Πάντος, επισημαίνοντας, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα στις γυναίκες να διαφυλάξουν την γονιμότητά τους.

Τόνισε επίσης, ότι η χώρα μας διαθέτει όλα όσα την καθιστούν έναν προορισμό ιδανικό, που επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια, τα οποία επιθυμούν να γίνουν γονείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ