ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

VK Magazine VK Magazine24/03/2023

Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας («ΠΟΥ»).

Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 Ευρωπαίους, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Με 4.900 και 3.600 θανάτους κατ’ εκτίμηση αντιστοίχως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Ο αριθμός αυξάνεται, σύμφωνα με τον «ΠΟΥ», εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των lockdown, που είχαν επιβληθεί εξαιτίας του Covid-19, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό, που συνταγογραφείται κατά της νόσου. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια, που η πτωτική τάση αντιστρέφεται.

Στις 53 χώρες της ζώνης του «ΠΟΥ» Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο, που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες, ένας συνολικός αριθμός, ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αύξηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες (…) στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19», εξήγησε ο «ΠΟΥ» Ευρώπης, στο Γαλλικό Πραικτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ