Αφγανιστάν: Συνελήφθη ακτιβιστής υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών

VK Magazine VK Magazine28/03/2023

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα πως ένας εξέχων ακτιβιστής υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών συνελήφθη αυτή την εβδομάδα στην Καμπούλ και κάλεσαν τις αρχές των Ταλιμπάν να αποσαφηνίσουν το λόγο της σύλληψής του.

Εκπρόσωποι του γραφείου ενημέρωσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και της υπηρεσίας πληροφοριών δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο, ούτε επιβεβαίωσαν τη σύλληψη.

«Ο Ματιουλάχ Ουέσα της “Pen Path”, υποστηρικτής της εκπαίδευσης των κοριτσιών, συνελήφθη τη Δευτέρα στην Καμπούλ», ανέφερε σε δήλωσή της η Αποστολή του ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν («UNAMA») προσθέτοντας πως «η “UNAMA” καλεί τις ντε φάκτο Αρχές να αποσαφηνίσουν πού βρίσκεται, τον λόγο της σύλληψής του και να διασφαλίσουν την πρόσβασή του σε νομική εκπροσώπηση και την επαφή του με την οικογένειά του».

Ο αδελφός του Ματιουλάχ Ουέσα, Σαμιουλάχ, επιβεβαίωσε τη σύλληψή του, διευκρινίζοντας πως συνελήφθη, καθώς έβγαινε από τζαμί μετά τη βραδινή προσευχή της Δευτέρας.

Ο Ματιουλάχ Ουέσα, ο οποίος κατάγεται από τη νότια επαρχία Κανταχάρ και είναι ηλικίας 30 ετών, υποστηρίζει εδώ και χρόνια την εκπαίδευση των κοριτσιών, ιδιαίτερα στις συντηρητικές αγροτικές περιφέρειες.

Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης «Pen Path». Στη διάρκεια της θητείας της υποστηριζόμενης από τη Δύση προηγούμενης κυβέρνησης είχε δηλώσει πως οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες δεν φθάνουν σε πολλά κορίτσια που ζουν στην ύπαιθρο.

Η οργάνωσή του έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με προεστούς φυλών, έχει ενθαρρύνει κοινότητες και αρχές να ανοίξουν σχολεία και έχει διαθέσει βιβλία και κινητές βιβλιοθήκες.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει απαγορεύσει την πρόσβαση των περισσότερων κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και των γυναικών στα πανεπιστήμια, κάνοντας λόγο για προβλήματα σχετικά με τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως αρχίζουν δουλειά, για να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, αλλά δεν έχουν δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Πέρυσι, ο Μ.Ουέσα είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» πως κάνει αμερόληπτα τη δουλειά του χωρίς να εμπλέκεται στην πολιτική, προσθέτοντας πως επικεντρώνεται στο να βοηθήσει κοινότητες να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ