Ισπανία: Αναμένεται να ζήσει ένα άνευ προηγουμένου για την εποχή κύμα καύσωνα

VK Magazine VK Magazine24/04/2023

Ένα άνευ προηγουμένου για την εποχή κύμα καύσωνα αναμένεται να ζήσει η Ισπανία αυτήν την εβδομάδα, με υψηλές θερμοκρασίες, 40 βαθμών Κελσίου, να προβλέπονται για την Ανδαλουσία, στο νότιο τμήμα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη ξηρασία με καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία.

Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών «εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για αυτήν την περίοδο του έτους», ανάλογες με αυτές του θέρους, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία («Aemet»).

Αυτό το κύμα καύσωνα, που συνδέεται με τον ερχομό «μάζας πολύ θερμού και ξηρού αέρα από την Αφρική, στην Ιβηρική χερσόνησο και τις Βαλεαρίδες Νήσους», θα κορυφωθεί στα τέλη της εβδομάδας στο νότιο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με την «Aemet», οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, σε μεγάλο μέρος του νοτίου τμήματος της χώρας, με πιθανόν υψηλές θερμοκρασίες 35 βαθμών Κελσίου στην Ανδαλουσία, όπως και στις περιφέρειες της Βαλένθια και της Μούρθια, στην ακτή της Μεσογείου.

Οι θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν στη συνέχεια να αυξάνονται για θα φτάσουν «γενικά τους 35 βαθμούς Κελσίου» την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο μισό νότιο τμήμα της χώρας και στην κοιλάδα του Έβρα, στη βορειοανατολική Ισπανία, με έως και «40 βαθμούς Κελσίου» να αναμένονται στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ, στην Ανδαλουσία.

Όπως αναφέρει η εν λόγω μετεωρολογική υπηρεσία, οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν αυτήν την εβδομάδα 6 με 10 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο των φυσιολογικών για την εποχή. Ωστόσο σε ορισμένα μέρη, αυτές θα ξεπεράσουν ακόμη και «15 με 20 βαθμούς» τις φυσιολογικές τιμές για τα τέλη Απριλίου, όπως διευκρίνισε στο Twitter ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Ρούμπεν ντελ Κάμπο.

Το κύμα αυτό ζέστης έρχεται την ώρα που η Ισπανία γνωρίζει ένα αφύσικο κύμα ζέστης και ξηρασίας την άνοιξη, ιδίως στην Καταλονία, βορειοανατολικά, που αντιμετωπίζει την χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες και οι Αρχές έχουν ήδη εκδώσει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης νερού.

Ελλείψει βροχοπτώσεων, στους ταμιευτήρες νερού -οι οποίοι αποθηκεύουν το βρόχινο νερό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους ξηρότερους μήνες- έχει καλυφθεί μόνον το ένα τέταρτο της χωρητικότητάς τους στην περιοχή, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, και κάποιοι αγρότες έχουν αναγκαστεί να μην προχωρήσουν σε σπορά, τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας «Copernicus» για την κλιματική αλλαγή, τα οποία δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αντιμετώπισε πέρυσι, το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην ήπειρο από το 1950, που ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ