Το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο Λέσβου

VK Magazine VK Magazine30/04/2023

Από την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το εξωτερικό, άρχισαν να έρχονται με κάθε μέσο στη Λέσβο για το μεγάλο «αρχαίο» ανοιξιάτικο πανηγύρι του νησιού, το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο.

Από αυτούς, πάρα πολλοί πεζοπορούν φορτωμένοι μια λαμπάδα «στο μπόϊ τους», σχεδόν 40 χιλιόμετρα, από την πόλη της Μυτιλήνης μέχρι το μεγάλο προσκύνημα, με το μοναδικό στην Ορθοδοξία ανάγλυφο εβένινο μεγάλο εικόνισμα του Αρχαγγέλου, το πλασμένο από άγνωστο υλικό.

Σύμφωνα πάντως με την παράδοση, πλάστηκε από χώμα και αίμα καλογέρων, που σκοτώθηκαν από πειρατές. Όπως λέει ο Πρωτοπρεσβύτερος και Προϊστάμενος του προσκυνήματος, π. Στρατής Δήσσος, το εικόνισμα του Ταξιάρχη πλάστηκε από έναν νεαρό μοναχό, που κρύφτηκε στη στέγη, όταν στο μοναστήρι επέδραμαν οι πειρατές.

Ειδικότερα, ο ίδιος τονίζει, μεταφέροντας τον τοπικό θρύλο:

«Όταν οι Σαρακηνοί τον αντιλήφθηκαν, τον κυνήγησαν μέχρι τη θάλασσα. Εκεί όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μια θάλασσα, που μανιασμένη, απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι, τον άφησαν και τράπηκαν σε φυγή. Ο νεαρός καλόγερος απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, συγκέντρωσε το χώμα το μουσκεμένο από το αίμα των σκοτωμένων καλογέρων και έπλασε το εικόνισμα».

Πάντως, η μορφή του εικονίσματος δείχνει πως είναι προϊόν φλογερής πίστης, ενός απλού ανθρώπου. Το σκοτεινό πρόσωπο, εξ ού και το προσωνύμιο ο «αράπης» που του έχουν δώσει οι ντόπιοι, προβάλλει γεμάτο δύναμη από το ασημένιο «πουκάμισο», με το οποίο είναι σκεπασμένα τα φτερά του.

Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, πολλοί προσκυνητές έχουν διαφορετικά συναισθήματα αντικρίζοντας την εικόνα. Άλλοι λένε πως ο Ταξιάρχης τους χαμογελά, άλλοι τον βλέπουν άγριο, άλλοι ήρεμο. «Πιστεύουν», λέει ο π. Στρατής, «πως ο Αρχάγγελος θέλει να τους περάσει διάφορα μηνύματα».

Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα στο παρελθόν, τον σέβονταν οι Τούρκοι, κάτι που παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα, αφού μεταξύ των επισκεπτών είναι και Τούρκοι από τις απέναντι ακτές.

Ο σημερινός ναός που κατασκευάστηκε στη θέση παλιότερου, εγκαινιάστηκε αναστηλωμένος εκ βάθρων το 1879 και γιορτάζει κάθε χρόνο την επέτειο των εγκαινίων του, την Κυριακή των Μυροφόρων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ταξιάρχης φορούσε σιδερένια παπούτσια και τρέχοντας παντού, εξ ού και πολλοί προσκυνητές φέρνουν και αποθέτουν στη βάση της εικόνα του σιδερένια παπούτσια.

Στον ναό φυλάγεται, εθνικό και θρησκευτικό κειμήλιο, ο αρχιερατικός σάκος του εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄.

Τον σάκο αυτό αγόρασε σε δημοπρασία ο καταγόμενος από το Μανταμάδο Μητροπολίτης Πορφύριος Φωτιάδης, ο οποίος κατά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη το 1821 ήταν Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων.

Μετά τον θάνατό του, οι συγγενείς του τον δώρισαν στο Προσκύνημα. Υπάρχουν ακόμα, παλιό χρυσοκέντητο επιτραχήλιο του 1656, όπως επίσης και παλιά ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία. Ανάμεσα στις εικόνες του ναού, υπάρχουν και αρκετές του 16ου αιώνα.

Η πηγή από την οποία αναβλύζει τα αγίασμα του ναού, θεωρείται απ’ τις πιο αρχαίες της Λέσβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ