Ισπανία: Στόχος επιθέσεων από αρνητές της κλιματικής αλλαγής η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

VK Magazine VK Magazine05/05/2023

Η ισπανική κυβέρνηση υπερασπίζεται την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που έχει γίνει στόχος ποταμού ύβρεων και απειλών, κατηγορούμενη για κλιματική «συνωμοσιολογία», την ώρα που η Ισπανία πλήττεται από ασυνήθεις υψηλές θερμοκρασίες και ρεκόρ ξηρασίας.

«Δολοφόνοι», «εγκληματίες», «σας παρακολουθούμε», «θα το πληρώσετε» είναι μερικά από τα ανώνυμα μηνύματα που δέχεται η δημόσια υπηρεσία «Aemet», τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω mail ή τηλεφώνου.

Οι απειλές συνδέονται με τις προγνώσεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύει η υπηρεσία και κυρίως εκείνες που έχουν σχέση με το πρόωρο κύμα ζέστης, που η Ισπανία έζησε την περασμένη βδομάδα, κατά την οποία καταγράφηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τον μήνα Απρίλιο, που έφθασαν στους 38,8 βαθμούς Κελσίου, στην Κόρδοβα.

Αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση της «Aemet», η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα, ζήτησε μέσω του Twitter να μπει φραγμός σε αυτήν την συμπεριφορά, αναφέροντας χχαρακτηριστικά: «Ψέματα, τροφοδότηση της συνωμοσιολογίας και του φόβου, ύβρεις… αυτά φτωχαίνουν την κοινωνία μας».

Σε βίντεο που ανήρτησε στις 20 Απριλίου, στο Twitter, η εν λόγω υπηρεσία κατήγγειλε την αναζωπύρωση της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας «σεβασμό» προς τους υπαλλήλους της, προειδοποιώντας πως «σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά δεν μπορούν όλα να επιτραπούν».

Με δηλώσεις της στην εφημερίδα «El Diario», μία από τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, η Εστρέγια Γκουτιέρεθ, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισπανών Μετεωρολόγων, διευκρινίζει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τέτοιο επίπεδο επιθετικότητας στην διάρκεια της τριακονταετούς καριέρας της.

«Είμαστε δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας, διαθέτουμε προσωπικό ηψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επαγγελματισμό», επιμένει η μετεωρολόγος, καταγγέλλοντας τον ποταμό των ψεύτικων πληροφοριών και τον αρνητισμό απέναντι στην κλιματική αλλαγή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης, η Ισπανία γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια πολλαπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα και όλο και λιγότερες και ακανόνιστες βροχοπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 75% της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερημοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ