Φιλιππίνες: Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μανίλα

VK Magazine VK Magazine15/06/2023

Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών καταγράφηκε σήμερα το πρωί, στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών («USGS»), με τις τοπικές Αρχές να προειδοποιούν εναντίον των αναμενομένων μετασεισμικών δονήσεων και να εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ζημιές.

Ο σεισμός έγινε σε βάθος 124 χιλιομέτρων περί τις 10:00 (τοπική ώρα·05:00 ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά της πόλης Καλατάνγκαν, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Μανίλα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, Εμίλ Μεντόσα, δήλωσε πως έσπευσε να βγει έξω μαζί με τους άλλους εργαζομένους στο τμήμα του, όταν έγινε η δόνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε θύματα, ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, όμως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης, τόνισε ο ίδιος, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ρόναλντ Τόρες, αρμόδιος για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Καλατάνγκαν, δήλωσε πως ο σεισμός διήρκεσε από 30 δευτερόλεπτα ως 1 λεπτό. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα, όπου επίσης κάτοικοι έσπευσαν να βγουν από κτίρια.

Σεισμικές δονήσεις σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στις Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος που βρίσκεται πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, τον Οκτώβριο. Είχε ισχύ 6,4 βαθμών και έπληξε την πόλη Ντολόρες, στην ορεινή επαρχία Άμπρα, τραυματίζοντας πολίτες, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και κόβοντας το ρεύμα σε μεγάλο μέρος της περιοχής.

Σεισμός 7 βαθμών, που έπληξε επίσης την επαρχία Άμπρα, τον Ιούλιο, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έντεκα άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι, ενώ προκάλεσε κατολισθήσεις και ρωγμές στο έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ