Ισραήλ: Νέες διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης

VK Magazine VK Magazine16/07/2023

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους ισραηλινών πόλεων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που προωθεί η κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 150.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, παρά την αποπνιχτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ζέστη και η υγρασία.

«Αυτή είναι μια μάχη για τη χώρα, θέλουμε το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατικό. Δικτατορικοί νόμοι δεν θα περάσουν εδώ», είπε η 54χρονη διαδηλώτρια, Νίλι Ελέζρα, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «AFP».

Τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκε η διαβούλευση σε κοινοβουλευτική επιτροπή, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί προς οριστική έγκριση κατόπιν ψηφοφορίας στην Κνεσέτ, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Η κυβέρνηση Νετανιάχου χαρακτηρίζει αναγκαία τη μεταρρύθμιση, κατηγορώντας δικαστές για παρεμβάσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Εκατοντάδες έφεδροι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν προειδοποιήσει πως θα αρνηθούν να υπηρετήσουν εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Περισσότεροι από 1.000 γιατροί απειλούν επίσης ότι θα παραιτηθούν, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην ασφάλεια, αλλά και στο εθνικό σύστημα υγείας. Φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, εκφράζουν δύο στους τρεις Ισραηλινούς, σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού «Channel 12».

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν δρόμους σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ