Πυρκαγιές: Πώς διασώθηκαν πυρόπληκτα ζώα και ποιοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους

VK Magazine VK Magazine23/07/2023

Περισσότερα από 444 ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) έχουν μεταφερθεί και καταγραφεί στη Δομή πυρόπληκτων ζώων «ΛΑΤΟ», στο Γαλάτσι, ενώ έχουν διασωθεί από τα πύρινα μέτωπα, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία για Προστασία Ζώων Συντροφιάς, εκατοντάδες παραγωγικά ζώα και ιπποειδή, στην Αττική και το Λουτράκι, σε συνεργασία με το «A Little Shelter» και αρμόδιους Δήμους.

Από την πρώτη στιγμή, ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, λαμβάνουν τις εκκλήσεις για διασώσεις ζώων και ενεργούν άμεσα για την διάσωση των ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως λέει η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μάρσα Δημοπούλου και σε αυτές τις πυρκαγιές παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ιδιοκτήτες, να αφήνουν πίσω τα ζώα συντροφιάς τους μέσα σε σπίτια ή δεμένα θέτοντάς τα σε άμεσο κίνδυνο.

Βέβαια, όπως τονίζει η ίδια, υπήρξαν και κάποιοι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στη δουλειά τους, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά και τηλεφώνησαν αμέσως στην Ειδική Γραμματεία, ζητώντας βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, με έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών, εθελοντές έσπασαν τζάμια κατοικιών για να απεγκλωβίσουν ζώα.

«Βρισκόμαστε εδώ και ημέρες στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας έχοντας τον συντονισμό που αφορά το πρώτο μέρος της επιχείρησης του έργου, δηλαδή της περισυλλογής και διάσωσης. Δεχόμαστε τις εκκλήσεις και από εκεί και πέρα εθελοντές στους οποίους περιλαμβάνονται διασώστες, εθελοντές που κάνουν περισυλλογές δύσκολων περιστατικών, ομάδες διάσωσης, όπως η “Alma Libre”, και μεμωνομένοι από εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων, που επίσης έχουν τεράστια εμπειρία πάνω σε θέματα αδέσποτων ζώων, στέλνουν στα σημεία, τα οποία δεχόμαστε εκκλήσεις βοήθειας για διάσωση και περισυλλογή, είτε ζώων που ανήκουν σε ιδιώτες, είτε που είναι αδέσποτα και βρίσκονται στους δρόμους, είτε ακόμα και ζώα μικρών άτυπων καταφυγίων.

»Από εκεί και πέρα τα ζώα μεταφέρονται στο “ΛΑΤΟ”, όπου έχει στηθεί το δεύτερο κομμάτι του επιχειρησιακού, σε συνεργασία με την “Dog’s Voice”, τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες εθελοντικά από τους κτηνιάτρους της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων, οι οποίοι βρίσκονται εκεί από την πρώτη στιγμή βοηθώντας το έργο των εθελοντών, τα ζώα καταγράφονται όλα, τοποθετείται σήμανση και από εκεί και πέρα κάποια επανενώνονται με τους ιδιοκτήτες τους και κάποια άλλα μεταφέρονται σε κλινικές, γιατί χρειάζονται περαιτέρω κτηνιατρική περίθαλψη, κάποια άλλα μεταφέρονται σε φιλοξενίες ή και υιοθετούνται σε νέες οικογένειες».

Όπως υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία, ο χώρος στο «ΛΑΤΟ», στον Δήμο Γαλατσίου επιχειρησιακά αποτελεί έναν χώρο κατάλληλο, προκειμένου να γίνει η διαχείριση τόσων εκατοντάδων ζώων και παράλληλα κρίθηκε επιχειρησιακά ακατάλληλη από το “Dogs’ Voice” η μεταφορά τόσου μεγάλου όγκου ζώων σε άλλο χώρο, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η ειδική Γραμματεία.

Οι συνθήκες καύσωνα μπορεί να δυσκολεύουν το έργο όλων, αλλά δεν απειλούν ή δεν απείλησαν ποτέ την υγεία των ζώων, σύμφωνα με την  Ειδική Γραμματεία για Προστασία Ζώων Συντροφιάς, που εξηγεί ότι, όταν τα ζώα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, διακομίζονται σε κλινικές και κτηνιατρεία ή αλλιώς παραμένουν σε crates με στρώματα δροσιάς, λεκάνες με δροσερό νερό, σκιά, 24ωρη κτηνιατρική επίβλεψη από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας και εκατοντάδες εθελοντές.

Υπενθυμίζεται ότι, όποιος εντοπίζει εγκλωβισμένο ζώο σε κίνδυνο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων, να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ, 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036.

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, κάποιους Δήμους της Αττικής, ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού, εκπαιδευτές σκύλων και έμπειρα μέλη φιλοζωικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ