H Γερμανία στο πλευρό της Ελλάδας για τις φωτιές

VK Magazine VK Magazine23/08/2023

Με προορισμό την Ελλάδα προσπαθούν να επιχειρήσουν από χθες, τα δύο γερμανικά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου «Αir Tractor 802» από τη μοίρα πυρόσβεσης του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, τα οποία απέστειλε η Γερμανία μετά το ελληνικό αίτημα για συνδρομή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με την επιχείρηση των γερμανικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει σχετικά:

«Εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα ενεργοποίησε τη διαδικασία πολιτικής προστασίας της ΕΕ στις 21.08.2023, ζητώντας τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκαν ελαφρού τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη.

»Κατά συνέπεια το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, σε συντονισμό με το Κέντρο Αναφοράς και Κατάταστασης της Ομοσπονδίας και των Κρατιδίων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές ενεργοποίησαν τη μοίρα πυρόσβεσης που βρίσκεται σταθμευμένη στο αεροδρόμιο Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφσμπουργκ. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κατέφθασαν στο Τατόι με επταμελές πλήρωμα το απόγευμα της 22ας Αυγούστου και αναμένεται να τεθούν σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, τα συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη είχαν παρουσιαστεί στα τέλη Ιουνίου από την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ και την υπουργό Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Ντανιέλα Μπέρενς και αποτελούν τμήμα του εφεδρικού στόλου, στο πλαίσιο της διαδικασίας πολιτικής προστασίας της ΕΕ «rescue».

3.000 λίτρα νερού και κατάσβεση σε ηπειρωτικές περιοχές

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο του Μπράουνσβαϊγκ-Bόλφσμπουργκ με το επταμελές πλήρωμα, έκαναν δύο ενδιάμεσες στάσεις ανεφοδιασμού στην Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Η γερμανική αποστολή αναμένεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να διαρκέσει πέντε ημέρες, σε συντονισμό με τις ελληνικές Αρχές.

Όσο για τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ακόμη και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την Υεμένη. Έχουν δυνατότητα μεταφοράς πάνω από 3.000 λίτρων νερού, ενώ εξειδικεύονται στην κατάσβεση πυρκαγιών σε δασώδεις περιοχές με πυκνή βλάστηση, όπως αυτή της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα γερμανικά «Αir Tractor 802» που σταθμεύουν στην Κάτω Σαξονία, προορίζονται ακριβώς για να υποστηρίξουν μεγάλες επιχειρήσεις κατάσβεσης ανά την Ευρώπη με τη συνδρομή εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου «Copernicus».

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει αποδείξει την αξία του κι αυτό φαίνεται και από τα πολυάριθμα αιτήματα βοήθειας» ανέφερε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές, Ραλφ Τίσλερ.

Η Νάνσι Φέζερ στέλνει έμπρακτη βοήθεια

Συγκλονισμένη από τις εικόνες αποκάλυψης από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, τις οποίες αναμεταδίδουν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας ήδη από χθες την αποστολή γερμανικής βοήθειας.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών παραπέμπει  στην αναλυτική χθεσινή δήλωση της εν λόγω υπουργού:

«Η Ελλάδα βιώνει αυτή τη στιγμή καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να εξαπλώνονται, προκαλώντας τρομερές καταστροφές και θέτοντας ανθρώπους σε ακραίο κίνδυνο. Οι ειδήσεις για νεκρούς από τις πυρκαγιές σοκάρουν.

»Η αλληλεγγύη μας στρέφεται σε αυτές τις δύσκολες ώρες προς τον ελληνικό λαό και τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (…). Eίμαι πολύ ευγνώμων για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές για τη στενή συνεργασία και τον άμεσο συντονισμό της επιχείρησης.

»Η συνδρομή μας καταδεικνύει ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, στεκόμαστε στενά ο ένας δίπλα στον άλλον, σε περίπτωση σοβαρών φυσικών καταστροφών. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι το καλύτερο εργαλείο για την ταχεία, αμοιβαία συνδρομή στη βάση της αλληλεγγύης».

Πηγή: Deutsche Welle