Σουδάν: Ο πόλεμος και η πείνα απειλούν όλη τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή

VK Magazine VK Magazine25/08/2023

Ο πόλεμος και η πείνα κινδυνεύουν να «καταστρέψουν» όλο το Σουδάν, όπου από τις 15 Απριλίου μαίνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ο πόλεμος στο Σουδάν τροφοδοτεί μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε επικό βαθμό. Η σύγκρουση αυτή που εξαπλώνεται -όπως και η πείνα, οι ασθένειες και οι μετακινήσεις πληθυσμών που προκαλεί- απειλεί πλέον να καταστρέψει όλη τη χώρα», τόνισε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμανε ότι «οι σφοδρές συγκρούσεις, που έχουν καταστρέψει την πρωτεύουσα Χαρτούμ και το Νταρφούρ από τα μέσα Απριλίου, έχουν επεκταθεί στο Κορντοφάν».

Εξήγησε εξάλλου ότι στην πρωτεύουσα του Κορντοφάν, το Καντούγκλι, «έχουν εξαντληθεί εντελώς τα αποθέματα τροφίμων, καθώς οι συγκρούσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων εμποδίζουν τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες να φτάσουν στους πεινασμένους».

Παράλληλα ο ίδιος εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τους αμάχους που ζουν στην πολιτεία αλ Τζαζίρα και υπογράμμισε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα και αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο, αν δεν λάβουν θεραπεία».

Την ίδια ώρα μολυσματικές ασθένειες, όπως ιλαρά, ελονοσία, δάγκειος πυρετός και κοκκύτης εξαπλώνονται στο Σουδάν, ενώ οι υγειονομικές υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί με «τα περισσότερα νοσοκομεία να μην λειτουργούν».

Τέλος ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εκτίμησε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση στο Σουδάν ενδέχεται να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή σε όλη την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ