Νόμπελ Ειρήνης: Η Τεχεράνη καταγγέλλει μια «μεροληπτική και πολιτική» απόφαση

VK Magazine VK Magazine07/10/2023

Το Ιράν επέκρινε έντονα τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης, της φυλακισμένης Ιρανής ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «πολιτική και μεροληπτική».

«Διαπιστώνουμε ότι η Επιτροπή Νόμπελ έδωσε το Βραβείο Ειρήνης σε ένα πρόσωπο, που έχει καταδικαστεί για επανειλημμένες παραβιάσεις των νόμων και που έχει διαπράξει εγκληματικές πράξεις», δήλωσε σε ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί.

«Καταδικάζουμε μια μεροληπτική και πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «έγιναν λανθασμένοι ισχυρισμοί για τις εξελίξεις στο Ιράν, στη δήλωση της Επιτροπής», καταγγέλλοντας πως πρόκειται για μια «πολιτική και παρεμβατική ενέργεια, στην οποία εμπλέκονται ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Η βράβευση της εν λόγω ακτιβίστριας, που είναι φυλακισμένη από τον Απρίλιο του 2022, επικρίθηκε και από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Για το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «IRNA», η επιτροπή Νόμπελ βράβευσε «μια γυναίκα, που συνεργάστηκε με τρομοκρατικές ομάδες» και «άγνωστη στη χώρα της» κυρίως μεταξύ των Ιρανών γυναικών, με στόχο την «πολιτικοποίηση της έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε αντίθεση με τα τοπικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, ορισμένες ιρανικές φωνές εξέφρασαν την υποστήριξή τους, στη νομπελίστρια Ειρήνης, όπως η ηθοποιός, Ταρανέ Αλιντουστί, που συνελήφθη τον Ιανουάριο πριν αφεθεί ελεύθερη τρεις εβδομάδες αργότερα. Η ίδια δήλωσε ότι «η ελευθερία θα έρθει μαζί σου, αγαπημένη Ναργκίς, μια γυναίκα σαν κι εσένα δεν έχει τη θέση της στη φυλακή».

Η Σιρίν Εμπατί, επίσης Ιρανή νομπελίστρια Ειρήνης, που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό, το 2003, ανέφερε σχετικά τα εξής:

«Συγχαίρω την Ναργκίς Μοχαμαντί και όλες τις Ιρανές για το βραβείο αυτό. Το βραβείο αυτό θα ρίξει φως στην παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί».

Η φυλακισμένη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν, Ναργκίς Μοχαμαντί, κέρδισε πρόσφατα, το Νόμπελ Ειρήνης, μια βράβευση που εκλαμβάνεται ως επίπληξη προς τους θεοκρατικούς ηγέτες της Τεχεράνης και ως μια ώθηση για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ