Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανησυχία για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα

VK Magazine VK Magazine17/11/2023

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών, όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος τόνισε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Ο παραπάνω Οργανισμός έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για «ανησυχητικές τάσεις στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα υγείας, έχουν δυσκολέψει πολύ την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και έχουν αναγκάσει τους αμάχους να μεταφερθούν σε καταφύγια.

Η έναρξη της εποχής των βροχών και η πιθανότητα πλημμυρών έχουν, επίσης αυξήσει τους φόβους ότι το σύστημα αποχέτευσης του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και θα εξαπλωθούν οι ασθένειες.

Η έλλειψη καυσίμων έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας σταθμών άντλησης λυμάτων και μονάδων αφαλάτωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού και εμφάνισης ασθενειών.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων («OCHA») ανακοίνωσε ότι περίπου 813.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε τουλάχιστον 154 καταφύγια που διαχειρίζεται η «UNRWA», η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ