Θεσσαλονίκη: Αντιδρούν οι θεραπευτικές κοινότητες στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

VK Magazine VK Magazine07/12/2023

Τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την απεξάρτηση, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους και θεωρώντας ότι απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα της πρόληψης και της απεξάρτησης στην Ελλάδα, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι θεραπευτικών προγραμμάτων, εργαζομένων και συλλόγου γονέων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Στέλιο Γκιουζέπα, με το νομοσχέδιο υπάρχει συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών, σε έναν οργανισμό υπό την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων («ΕΟΠΑΕ»), δίνεται έμφαση στην ιατρικοποίηση της εξάρτησης και καταργείται η ποικιλομορφία των θεραπευτικών προτάσεων.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Ραφτόπουλος, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» έκανε λόγο για διαστρέβλωση στοιχείων περί λιστών αναμονής στην απεξάρτηση, σημειώνοντας ότι επιχειρείται ριζική αλλαγή του τομέα των εξαρτήσεων, δημιουργώντας άγνωστο τοπίο.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «απειλείται ο θεραπευτικός πλουραλισμός, που είναι επίτευγμα, γιατί παρέχει ευρεία γκάμα επιλογών και φαίνεται ότι τώρα όλα “τσουβαλιάζονται” και “ομογενοποιούνται”».

Την άποψη ότι μέσω του νομοσχεδίου αγνοούνται τα προγράμματα για τους εφήβους, εξέφρασε η υπεύθυνη στο ΚΕΘΕΑ «ΑΝΑΔΥΣΗ» και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, Εύα Μαυροπούλου, σημειώνοντας ότι « ο κυβερνητικές  παρεμβάσεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το θεραπευτικό έργο».

«Το νομοσχέδιο που προωθείται, έχει φέρει θλίψη σε όλους τους γονείς, γιατί αποφασίζουν χωρίς να μας ακούσουν. Εμείς θέλουμε να παραμείνουν οι θεραπευτικές κοινότητες ως έχουν» είπε η πρόεδρος του «Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ», Κική Ευστρατουδάκη, ζητώντας διάλογο με το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, τα προγράμματα απεξάρτησης, καλούν τον κόσμο αύριο, στις 5 το απόγευμα, στη Δημητρίου Γούναρη, όπου θα μοιραστούν κόκκινα μπαλόνια, σε μια συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ