Μεξικό: Την πρώτη της πτήση εκτέλεσε αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους του στρατού

VK Magazine VK Magazine27/12/2023

Νέα αεροπορική εταιρεία, που διαχειρίζεται ο στρατός, άρχισε τη δραστηριότητά της στο Μεξικό, τη χώρα που δέχεται τον έκτο μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων σε παγκόσμια κλίμακα, υποσχόμενη εισιτήρια λιγότερο ακριβά από τις τρεις ανταγωνίστριές της.

Αεροσκάφος Boeing 737 της «Mexicana de Aviación», που είχε κηρύξει χρεοκοπία πριν από δεκατρία χρόνια, αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Φελίπε Άνχελες («Aeropuerto Internacional Felipe Ángeles, AIFA»), σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, για την Τουλούμ, στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική.

Ωστόσο, εξαιτίας κακοκαιρίας στον προορισμό, εξετράπη και προσγειώθηκε βορειότερα, στη Μέριδα.

Η εν λόγω εταιρεία προσέφερε εισιτήρια έναντι 389 πέσος (23 δολαρίων) γι’αυτήν την εναρκτήρια πτήση, στο πλαίσιο εκστρατείας προώθησης.

Η επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 1921, πτώχευσε το 2010. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως την επαναφέρει σε λειτουργία τον Αύγουστο.

«Πρόκειται για αεροπορική εταιρεία εμβληματική, ιστορική», τόνισε ο πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Τη δημόσια επιχείρηση διαχειρίζεται πλέον ο όμιλος «Ολμέκα-Μάγια-Μέχικα», με επικεφαλής τις ένοπλες δυνάμεις, που έχουν αναλάβει, επίσης αρκετά ακόμη μεγάλα έργα, που προώθησε ο πρόεδρος της εθνικιστικής Αριστεράς.

Η εταιρεία θα έχει τη βάση της στο νέο αεροδρόμιο «AIFA» της πρωτεύουσας, που κατασκευάστηκε για να αποσυμφορηθεί το παλιό Διεθνές Αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης.

Το Μεξικό -μια από τις 15 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο- εξυπηρετούσαν μέχρι τώρα η «AeroMéxico» (εταίρος των «Delta Airlines» και «AirFrance») και δυο εταιρείες χαμηλού κόστους («Volaris», «Viva Aerobus»).

Το αεροδρόμιο «AIFA», όπως και αυτό της Τουλούμ, εγκαινιάστηκαν αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2022 και στα τέλη Νοεμβρίου από τον Α.Μ.Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έκοψε, επίσης αυτόν τον μήνα, την κορδέλα ακόμη δυο μεγάλων έργων, του τουριστικού τρένου Μάγια, στη χερσόνησο Γιουκατάν και του τρένου που συνδέει τις ακτές στον Ειρηνικό με αυτές στον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσω του Κόλπου του Μεξικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ