Η αμερικανική πολιτεία Αλαμπάμα προχώρησε χθες, Πέμπτη, στην εκτέλεση θανατοποινίτη προκαλώντας του ασφυξία διά της εισπνοής αζώτου, παγκόσμια πρώτη, που κατήγγειλε εκ των προτέρων ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μορφή «βασανισμού».
Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί αμετάκλητα το 1996 στην εσχάτη των ποινών, μετά τη δεύτερη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ πως ήταν νεκρός χθες, στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 σήμερα ώρα Ελλάδας), 29 λεπτά μετά την έναρξη της εκτέλεσης, όπως διευκρίνισαν οι Αρχές της πολιτείας.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Απόψε, ο Κένεθ Σμιθ θανατώθηκε για το στυγερό έγκλημα που είχε διαπράξει πριν από 35 χρόνια», ανέφερε ο Στιβ Μάρσαλ, ο πολιτειακός Γενικός Εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης), υποστηρίζοντας πως η Αλαμπάμα σημείωσε «ιστορικό επίτευγμα», κατ’ αυτόν.
Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στο εθνικό δίκτυο του «CBS», δημοσιογράφος του οποίου ήταν παρών στην εκτέλεση, τα τελευταία λόγια του Κ.Γ.Σμιθ ήταν: «Απόψε, η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα πίσω (…) Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως (…) Ευχαριστώ, σε όλους όσοι με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ όλους».
Χθες το πρωί, του προσφέρθηκε το τελευταίο του γεύμα, μπριζόλα με πατάτες και αυγά, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών.
Όταν άρχισε η εκτέλεσή του, ο Κ.Γ.Σμιθ «άρχισε να συστρέφεται και να σπαρταράει για δυο ως τέσσερα λεπτά, που ακολουθήθηκαν από περίπου πέντε λεπτά που βαριανάσαινε», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος AL.com, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.
«Έμοιαζε να προσπαθούσε να κρατήσει την ανάσα του, για όσο περισσότερο μπορούσε, ώστε να μην εισπνεύσει το άζωτο», είπε σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της διεύθυνσης φυλακών στην Αλαμπάμα, ο Τζον Χαμ.
Αυτή ήταν η πρώτη εκτέλεση της χρονιάς στις ΗΠΑ, όπου το 2023 έγιναν 24, όλες με τη χορήγηση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος ενδοφλεβίως. Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα εντελώς νέα μέθοδος εκτέλεσης.
Η εσχάτη των ποινών έχει καταργηθεί σε 23 αμερικανικές πολιτείες, ενώ άλλες έξι εφαρμόζουν μορατόριο στην εφαρμογή της με αποφάσεις των κυβερνητών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ