Εντείνεται η διεθνής πίεση για νέα ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς

VK Magazine VK Magazine13/02/2024

Η διεθνής πίεση εντείνεται, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία θα επιτρέψει να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι, με φόντο την επαπειλούμενη επίθεση στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Διευθυντής της «CIA», της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ρίτσαρντ Μπερνς, αναμένεται εντός της ημέρας στο Κάιρο, για νέες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ, κυρίως για την απελευθέρωση ομήρων που εξακολουθεί να κρατά στον θύλακο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμφωνα με σχετικά ενήμερες πηγές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν στοιβαχτεί 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, για να σωθούν από τον πόλεμο, που μαίνεται για τέσσερις και πλέον μήνες.

Ο ίδιος επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει «τη στρατιωτική πίεση ως την ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς, της οποίας η Ράφα είναι το τελευταίο οχυρό και για να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο στρατός απελευθέρωνε δυο ομήρους, Ισραηλινοαργεντινούς, στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων, που συνοδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ