Τέμπη: Ένας χρόνος μετά από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα

VK Magazine VK Magazine28/02/2024

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2023, λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Δύο τρένα, μία επιβατική αμαξοστοιχία και μία εμπορική συγκρούονται στον Ευαγγελισμό, παρ’ότι η γραμμή είναι διπλή, την ώρα που, σύμφωνα με όσα διερευνώνται, δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στο δίκτυο, ο σταθμός της Λάρισας δεν διέθετε τηλεδιοίκηση, τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και τα συστήματα αυτόματης πέδησης των τρένων δεν λειτουργούσαν, ο τοπικός πίνακας χειρισμού είχε μόλις πριν τρεις μήνες εγκατασταθεί στον σταθμό της Λάρισας.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, 57 άνθρωποι νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές, φοιτήτριες.

Ένα χρόνο και τρία πορίσματα μετά, καθώς και μία ανακριτική έρευνα σε εξέλιξη, τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο, ούτε για τις οικογένειες των θυμάτων που φωνάζουν για δικαίωση των ανθρώπων τους, ούτε και για κανέναν άλλο που έζησε ή είδε από κοντά τη φρίκη ή που άκουσε και διάβασε γι’αυτήν.

Ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν γενική απεργία για τις 28 Φεβρουαρίου 2024. Ένα χρόνο μετά, το εργατικό κέντρο Λάρισας, οι φοιτητές, οι αγρότες, συνδικάτα και σωματεία στη Λάρισα (και όχι μόνο) διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης.

Καθηγητές, δάσκαλοι και μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Τρισάγιο

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, συγγενείς των θυμάτων θα τελέσουν τρισάγιο στον τόπο του δυστυχήματος.

Στις 8:15 το βράδυ της Τετάρτης, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας, από εκεί όπου ένα χρόνο πριν, ξεκίνησαν η Θώμη και η Χρυσή, δίδυμες αδερφές και η ξαδέρφη τους Αναστασία, οι γονείς και συγγενείς των κοριτσιών, φίλοι και απλοί άνθρωποι θα τιμήσουν τη μνήμη τους, θα ενώσουν τις φωνές τους για δικαίωση και δικαιοσύνη, θα διατρανώσουν την απαίτηση για επισκευή της γραμμής, η οποία ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν λειτουργεί, καθώς καταστράφηκε από τις πλημμύρες, που ακολούθησαν.

Δικαστική έρευνα

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την ανακριτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε 15 στελέχη και εργαζομένους του ΟΣΕ.

Προφυλακιστέοι έχουν κριθεί δύο, ο σταθμάρχης της βάρδιας και ο επιθεωρητής διοίκησης του ΟΣΕ.

Τέσσερις από τους 15 του ΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς διώχθηκαν για πλημμελήματα.

Όλοι οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και διώχθηκαν για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Επίσης, έχουν ήδη διωχθεί για το ίδιο κακούργημα, 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν στο διάστημα από 29 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου, ενώ τρία στελέχη της «HELLENIC TRAIN» διώχθηκαν πρόσφατα για πλημμελήματα.

Επίσης, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος διώχθηκε και ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Η συγκεκριμένη δίωξη αφορά το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος λίγες μόλις μέρες μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023, θέμα για το οποίο ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών έχει καταθέσει σχετική μήνυση.

Επίσης, ο Σύλλογος έχει καταθέσει μηνύσεις και κατά πολιτικών προσώπων για πράξεις ή παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Πηγή: ertnews.gr