ΟΗΕ: Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ντρέπεται που δεν κατάφερε να σταματήσει τον επικείμενο λιμό στη Γάζα

VK Magazine VK Magazine18/03/2024

Ένας στους δύο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας αντιμετωπίζει καταστροφική έλλειψη τροφίμων, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου ο λιμός θα είναι πραγματικότητα σε έναν μήνα, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, όπως προειδοποιούν οι αρμόδιοι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότεροι του 1,1 εκατομμυρίου άνθρωποι στην Γάζα βρίσκονται αντιμέτωποι με «καταστροφική κατάσταση πείνας, στα όρια του λιμού», ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει ποτέ καταγραφεί από τον ΟΗΕ, που βασίζεται σε αναλυτική έκθεση του πλαισίου αξιολόγησης της επισιτιστικής ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification «IPC») που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ντρέπεται που δεν κατάφερε να σταματήσει τον επικείμενο λιμό», έγραψε στο Χ, ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Στην τελευταία έκθεση «IPC» που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούσαν ότι ο λιμός είναι «πιθανό να εμφανισθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας». Πλέον εκτιμούν ότι θα προκύψει «οποιαδήποτε στιγμή από σήμερα μέχρι τον Μάιο» αν δεν γίνει τίποτε για να αντιμετωπισθεί».

Η εκτίμηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα.

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο λιμός έρχεται. Είναι πιθανό ότι ο λιμός είναι ήδη πραγματικότητα στον Βορρά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε ελλείψει πρόσβασης στα εδάφη αυτά», προειδοποιεί η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, Μπερτ Μπέκντολ.

Τα κριτήρια του «IPC» για την κήρυξη λιμού δεν πληρούνται σε τεχνικό επίπεδο ακόμη, αλλά ήδη «οι κάτοικοι της Γάζας πεθαίνουν από πείνα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Σίντι ΜακΚέιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από υποσιτισμό και «ο οξύς υποσιτισμός στα παιδιά κάτω των 5 ετών προχωρεί με ρυθμό ρεκόρ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ