Θεσσαλονίκη: Μια μοναδική τοιχογραφία κοσμεί τους εσωτερικούς χώρους του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου

VK Magazine VK Magazine02/04/2024

Mια μοναδική τοιχογραφία έργο του Same84 κοσμεί τους εσωτερικούς χώρους της Β’ και Γ’ Γυναικολογικής κλινικής και του τμήματος Νεογνών του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Same84 αναδιαμόρφωσε όλο τον χώρο των κλινικών που ενώνει τα επιμέρους δωμάτια των ασθενών και έδωσε «φως», χαρά και θετική διάθεση, όχι μόνο στους ασθενείς και επισκέπτες, αλλά και στο προσωπικό.

«Το έργο μου απλώνεται στους χώρους του Νοσοκομείου καθ’ όλη την διαδρομή, με σχήματα και απαλά χρώματα και με κυρίαρχες φιγούρες τις πεταλούδες. Ακόμη και ένα νεογέννητο βρέφος που έχω ζωγραφίσει και αποτελεί μια κεντρική φιγούρα του όλου μου έργου, έχει και αυτό φτερά πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι από μόνες τους ένα σύμβολο χαράς, ελπίδας, ζωής και δύναμης.

»Επίσης οι πεταλούδες παραπέμπουν στην αλλαγή, στη δύναμη, στην ελευθερία και στην αρχή μιας νέας ζωής, στοιχεία που ήθελα να “περάσω” στις φιλοξενούμενες γυναίκες των κλινικών. Τέλος, στην είσοδο του χώρου έχω ζωγραφίσει και μια μητέρα σε θηλασμό, μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι» αναφέρει σχετικά, ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» και αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων της «UrbanAct»  -ομάδας που υλοποιεί εικαστικές παρεμβάσεις και προγράμματα- στο Ιπποκράτειο και υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου, μετά από πρόσκληση της προϊσταμένης Αρχής των κλινικών.

Ο Same84 δηλώνει παρών με τα έργα του από το 1996, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 200 τοιχογραφίες, σε όψεις κτιρίων, που μπορεί να συναντήσει κανείς σχεδόν σε όλη την χώρα. Μεγάλες τοιχογραφίες του υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Η «UrbanAct» για πάνω από είκοσι χρόνια, υλοποιεί οργανωμένα προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τοιχογραφίες που αναβαθμίζουν αισθητικά τους χώρους, εκπέμπουν μηνύματα, ομορφιά και αισιοδοξία, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους για μια διαφορετική προσέγγιση του δημόσιου χώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ