Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος ο ιδρυτής του «WikiLeaks» – Eπιστρέφει στην Αυστραλία

VK Magazine VK Magazine26/06/2024

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο στη Νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του «WikiLeaks» (διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ, ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας) με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω. Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν… παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας», είπε ο ίδιος, στο δικαστήριο.

Η δικαστής, Ραμόνα Μανγκλόνα, έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής και άφησε ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή. Ο ιδρυτής του «WikiLeaks» παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο.

«Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του», δήλωσε στους δημοσιογράφους, η δικηγόρος, Τζένιφερ Ρόμπινσον, έξω από το δικαστήριο της νήσου Σαϊπάν.

Ο 52χρονος Τ.Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον Τζούλιαν Ασάνζ, για τους φίλους του, την οικογένεια, τους υποστηρικτές του, για εμάς, για όποιον πιστεύει στην ελευθερία του λόγου σε όλον τον κόσμο, το ότι μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αυστραλία και να ξανασμίξει με την οικογένειά του»», τόνισε η συνήγορος υπεράσπισής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ