Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες ξενοδοχείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο 4χρονου που καταπλακώθηκε από μεταλλική πόρτα

VK Magazine VK Magazine02/07/2024

Ένοχοι για τον θάνατο ενός 4χρονου προσφυγόπουλου, το οποίο καταπλακώθηκε την ώρα του παιχνιδιού από συρόμενη μεταλλική πόρτα, σε συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων, όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες, στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, κρίθηκαν οι ιδιοκτήτες του και το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στον καθένα, με 3ετή αναστολή.

Πρόκειται για ανδρόγυνο, το οποίο καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παραυτουργία με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Για την ίδια υπόθεση το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, αθώωσε τους Αφγανούς γονείς του 4χρονου, που αντιμετώπιζαν την ίδια κατηγορία.

«Είναι ανεπίτρεπτο για τον πολιτισμό μας να σκοτώνονται παιδιά με αυτόν τον τρόπο. Το να πέσει μία πόρτα, όπου είναι πάνω παιδιά και παίζουν, ή σεισμός πρέπει να έχει συμβεί ή να την γκρέμισε ένα βαρύ μηχάνημα κατεδάφισης», είπε στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων ιδιοκτήτων της ξενοδοχειακής μονάδας, όπου βάσει σύμβασης με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες που αιτήθηκαν διεθνή προστασία.

Όπως προέκυψε από την πραγματογνωμοσύνη, την οποία επικαλέστηκε η Εισαγγελέας, η επίδικη πόρτα φαίνεται πως ήταν κακοσυντηρημένη.

Πως έγινε το δυστύχημα

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό συνέβη, τον Απρίλιο του 2019. Το άτυχο προσφυγόπουλο ανέβηκε μαζί με δύο ανήλικους φίλους του στην συρόμενη μεταλλική πόρτα (μήκους 3,80 μέτρων και βάρους 110 κιλών) που βρισκόταν στην αυλή του ξενοδοχείου και την κουνούσαν βλέποντάς την ως παιχνίδι.

Κατά την ταλάντωσή της, σε συνδυασμό με την ταχύτητα μετακίνησής της, φαίνεται πως υποχώρησαν τα στριφώνια από τη θέση τους, στο σημείο στήριξης με το μπετόν και μετακινήθηκε το σημείο κλεισίματος για μερικά εκατοστά.

«Αυτό είχε ως συνέπεια να απελευθερωθεί η πόρτα από τα τερματικά ράουλα (καθώς το εσωτερικό ράουλο ήταν υπερβολικά φθαρμένο και δημιουργούσε τζόγο ως προς την εγκάρσια κίνησή της) και να στραβώσει η ασφάλεια που απαγόρευε την κατακόρυφη κίνησή της».

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, έπεσε η πόρτα στο έδαφος, καταπλακώνοντας το ανήλικο που υπέστη θανατηφόρα κρανιοεγκεφαλική κάκωση.«Η πόρτα έπεσε από το βάρος»

Στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία. Ειδικότερα, ο άνδρας ανέφερε τα εξής:

«Η πόρτα έπεσε από το βάρος. Κάναμε εβδομαδιαία συντήρηση. Ήταν υπεράριστα συντηρημένη η πόρτα. Αναπτύχθηκε μία υπέρογκη δύναμη με 250% δύναμη φορτίου πάνω στην πόρτα. Το πίσω στοπ δεν πρόλαβε να δουλέψει. Τι άλλο έπρεπε να κάνω; Να έφτιαχνα μία πόρτα τανκς με ερπύστριες; Είχε πολλά παιδιά πάνω στην πόρτα και έτσι έπεσε. Δεν άντεξε άλλο».

Η σύζυγός του, από την πλευρά της, αποποιήθηκε των ευθυνών της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε νύχι δεν έχει σπάσει» στο ξενοδοχείο.

Οι γονείς του 4χρονου -οι οποίοι σήμερα ζουν και εργάζονται στη Γερμανία και παρέστησαν την πρώτη ημέρα της δίκης- εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ