Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά
Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά καθημερινά τους 40 βαθμούς Κελσίου και τα «κύματα» καύσωνα να μην δείχνουν την παραμικρή διάθεση να κοπάσουν, επαληθεύονται επακριβώς οι προγνώσεις των ειδικών επιστημόνων-μετεωρολόγων, που από νωρίς είχαν προειδοποιήσει για ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια όλων των εποχών στην Ευρώπη.
Η ακραία ζέστη έχει πλήξει και την Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, κάνοντας τα κλιματιστικά να φαντάζουν ως… όαση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε έστω και τεχνητές ανάσες δροσιάς, τουλάχιστον μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Ωστόσο, αυτό που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, είναι ότι τα φθοριούχα αέρια, που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά μέσα σε εξοπλισμούς ψύξης, άρα και στα κλιματιστικά, πωλούνται στην ελληνική αγορά ανεξέλεγκτα, καθιστώντας τα με αυτόν τον τρόπο, απειλή για το περιβάλλον αλλά και για τη ζωή μας.
Και όλα αυτά, ενώ υπάρχει σχετικό νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014(!), το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας και μάλιστα με την ανοχή των αρμόδιων φορέων, αφού δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούνται παρά τις συνεχείς κρούσεις της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος (ΟΨΕ).
Αξίζει, δε να σημειωθεί ότι τα φθοριούχα αέρια ανήκουν στα πλέον τεκμηριωμένα εγκλήματα και είναι στην 4η θέση με την μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο(!).
Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις του κλάδου των ψυκτικών εν μέσω καλοκαιριού.
Τι λέει για όλη αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση ο Πρόεδρος της εν λόγω Ομοσπονδίας, Δημήτρης Κοντούσιας;
Αληθεύει ότι ο κλάδος των ψυκτικών ενδέχεται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα;
Δεν θα σας κρύψω πως υπάρχει αυτή η πρόταση από συναδέλφους, για απεργία του κλάδου, αλλά σκεπτόμενος πως μπορεί να χαθούν ζωές ανθρώπων ευπαθών συμπολιτών μας και περιουσίες πελατών μας με ευπαθή προϊόντα σε καταστήματα τροφίμων, φαρμάκων κτλ. δεν θα ήθελα να γίνει.
Όπως πρέπει να γνωρίζετε, χωρίς ψυκτικούς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε θα υπήρχαν τεράστια προβλήματα. Νοσοκομεία-Χειρουργεία, σούπερ μάρκετ τροφίμων χωρίς ψύξη, καταλαβαίνετε πως δεν θα λειτουργούσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Ποια είναι τα αιτήματά σας;
Τα αιτήματά μας είναι αρκετά αλλά θα σταθώ στα πιο σημαντικά:
- Δημιουργία Μητρώου τεχνικών ψυκτικών
- Έλεγχος της αγοράς και εφαρμογή του Ε.Κ. 517/2014, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ εδώ και δέκα χρόνια και αναθεωρήθηκε πριν από λίγους μήνες από τον Ε.Κ. 573/2024, ο οποίος είναι πιο αυστηρός και τώρα το Υπουργείο συζητάει την εφαρμογή του, ενώ δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο προγενέστερος.
Η πώληση φθοριούχων αερίων ακόμη και σήμερα είναι ανεξέλεγκτη, όταν μιλάμε για περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα. Στο διαδίκτυο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, στην κυριολεξία μιλάμε για ένα «πάρτι» παραεμπορίου και φοροδιαφυγής στο μεγαλείο της.
Έχετε απευθυνθεί μέχρι στιγμής στην Πολιτεία, προκειμένου να ενημερωθεί για όλο αυτό που συμβαίνει;
Έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις και έχουν σταλεί πολλές επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρειες, Επιτροπή Περιβ/ντος της Βουλής), παντού έχουμε πάει και παντού έχουμε στείλει επιστολές. Η αδιαφορία όλων είναι απαράδεκτη, όταν ο επαγγελματίας ψυκτικός καλείται και πληρώνει φόρους, αστική ευθύνη, πιστοποίηση προσόντων, πιστοποίηση εταιρείας και άλλα πολλά και η μαύρη εργασία οργιάζει.
Μάλιστα τώρα που ξεκινούν και εγκαθίστανται μονάδες προπανίου, άκρως επικίνδυνες, εμείς είμαστε αυτοί που ενημερώσαμε άμεσα και σε συνεργασία με Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ) και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΜΠ), προετοιμάσαμε κατάρτιση για τους τεχνικούς ψυκτικούς, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα (που ευχόμαστε να μην συμβούν, αλλά εάν συμβούν, το κράτος θα έχει τη μόνη ευθύνη).
Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τον επαγγελματία ψυκτικό από εκείνον που είναι ακριβώς το αντίθετο;
Δυστυχώς σ’ αυτό το θέμα συναντούμε την αδιαφορία των αρμόδιων Υπηρεσιών, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό που φωνάζουμε εδώ και χρόνια, τη δημιουργία Μητρώου τεχνικών ψυκτικών. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει Μητρώο, ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει και κάνει ό,τι θέλει. Αγοράζουν όλοι ανεξέλεγκτα ψυκτικά υγρά (φθοριούχα αέρια) που καταστρέφουν το περιβάλλον, όταν δεν γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν και να τα αποθηκεύσουν.
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και η ΟΨΕ ενημερώνει συνεχώς τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά υπάρχει απόλυτη αδιαφορία απ’ όλους.
Αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά σας ποιες θα είναι οι αμέσως επόμενες κινήσεις σας;
Στην περίπτωση αυτή έχουμε αποφασίσει να ενημερώσουμε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρώπης. Δεν είχαμε πρόθεση να φτάσουμε ως εκεί, αλλά δυστυχώς η αδιαφορία των αρμόδιων Υπουργείων του Ελληνικού κράτους μας οδηγεί εκεί.
Στη συνέχεια, τέθηκαν στον Πρόεδρο της ΟΨΕ και κάποια ερωτήματα αναφορικά με την ορθή χρήση των κλιματιστικών και πώς μπορεί ο κάθε πολίτης να προστατευτεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία του, όσο βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό δεδομένων των παραπάνω συνθηκών.
Ποια είναι η ορθή χρήση των κλιματιστικών;
Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσω με ένα από τα βασικότερα πράγματα, που βελτιώνουν την ορθή χρήση ενός κλιματιστικού μηχανήματος και αυτό είναι η συντήρησή του.
Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από Αδειοδοτημένους και Πιστοποιημένους τεχνικούς ψυκτικούς, με πιστοποιημένα χημικά υγρά καθαρισμού. Γίνεται έλεγχος λειτουργίας του μηχανήματος, έλεγχος ψυκτικού υγρού για τυχόν διαρροή και έλεγχος λειτουργίας της μονάδας.
Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να κατεβάζουν τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 18c και 20c, όπως παρατηρούμε συνήθως. Το κλιματιστικό δεν μπορεί να αποδώσει αυτές τις θερμοκρασίες και το αποτέλεσμα είναι η καταπόνηση του μηχανήματος, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση ρεύματος.
Ο θερμοστάτης θα πρέπει να ρυθμίζεται σε θερμοκρασίες 27c έως 24c το λιγότερο. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει άνεση στο χώρο, χωρίς να εξαντλούμε το μηχάνημά μας.
Τι χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα, έτσι ώστε η χρήση τους να επιβαρύνει το περιβάλλον όσο το δυνατόν λιγότερο;
Χρειάζεται να δίνεται προσοχή στη σωστή συντήρηση όπως ανέφερα και πιο πριν, με τη σωστή επιλογή θερμοκρασίας. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε να μειώνονται οι ρύποι, οπότε η χρήση τους δεν γίνεται καταστροφική για το περιβάλλον.
Με ποιον τρόπο και πόσο συχνά ενδείκνυται να γίνεται η συντήρησή τους;
Η συντήρηση των κλιματιστικών μηχανημάτων θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά, με τον τρόπο αυτό μειώνονται και οι πιθανότητες για γνωστά προβλήματα υγείας, που προέρχονται από τη μη συντήρησή τους.
Όσον αφορά τα επαγγελματικά κλιματιστικά μηχανήματα, που λειτουργούν πάρα πολλές ώρες καθημερινά όλο το χρόνο, θα πρέπει να συντηρούνται δύο φορές το χρόνο.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας, ο ίδιος τόνισε για μια ακόμη φορά το ότι η κατάσταση που περιέγραψε νωρίτερα και που ενδέχεται να πυροδοτήσει την κήρυξη απεργίας «έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο» και ότι «τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους πριν να είναι πλέον αργά»…
Βίκυ Καλοφωτιά
Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.