Άλλοτε το χάρισμα εκδηλώνεται κατευθείαν, με το που αρχίσει κανείς να κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο. Άλλοτε το βρίσκει στην πορεία και άλλοτε έρχεται αυτό και τον βρίσκει. Απρόσμενα, αθόρυβα και διακριτικά, όπως συμβαίνει με καθετί ουσιαστικό, που έρχεται για να μείνει για μια ζωή.
Αυτό συνέβη και στην Ελληνοαμερικάνα, Σοφία Παπαπαντελή, που πλέον μένει μόνιμα στη Ρόδο και παράλληλα με όλες τις δραστηριότητές της έχει ανοίξει στην καρδιά της μία θέση για την Αγιογραφία, που μπήκε στη ζωή της εντελώς αναπάντεχα και πλέον την συνοδεύει συστηματικά.
@sofypappas Αγιογραφία Αγίου Φανουρίου.. Σχολή αγιογραφίας Πεταυρακη Κωνσταντίνου Ρόδος
Πρόκειται για μια θαρραλέα γυναίκα, που έχει χτίσει την καθημερινότητά της, έτσι όπως εκφράζει την ίδια χωρίς να διστάζει μάλιστα να ορθώσει το ανάστημά της ακόμη και απέναντι στην οικογένειά της, προκειμένου να το καταφέρει.
Άλλωστε, ο πόλεμος που δέχεται από συγγενείς αλλά και από μια μερίδα χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το γεγονός ότι είναι γυναίκα και ασχολείται με την Αγιογραφία, την οπλίζει -σε πείσμα πολλών- με ακόμη περισσότερη δύναμη για να συνεχίσει να τολμάει ακριβώς αυτό: το να είναι ο εαυτός της, σε μια εποχή που κάνει τα πάντα για να μην είσαι…
Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά
Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Αγιογραφία;
Υπήρξα ατάλαντη με την ζωγραφική και ήξερα μόνο τα βασικά, με λίγα λόγια δεν έπιανε το χέρι μου καθόλου. Πήγα για προσκύνημα στην Κάλυμνο στον Άγιο Σάββα, τέρμα ψηλά πάνω στο μοναστήρι του. Μόλις μπήκα στο κελί του, ανακάλυψα κάτι Αγιογραφίες που είχε σκιτσάρει, και συγκεκριμένα είχε αφήσει τον Άγιο Φανούριο ατελείωτο, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.
Είδα και άλλες υπέροχες αγιογραφίες του, και είπα από μέσα μου «Καλέ μου Άγιε δώσ’ μου και εμένα λίγο από το χάρισμά σου της Ζωγραφικής-Αγιογραφίας διότι είμαι εντελώς ατάλαντη!». Λόγω της έλλειψης της υπομονής μου, διότι ήμουν υπερκινητικό παιδί και συνεχίζω και είμαι, ήθελα να αποκτήσω μέσω της Αγιογραφίας την υπομονή. Είχα όμως και πολλή αγάπη προς τους Αγίους!
Έτσι, μόλις τελείωσε το προσκύνημα του Αγίου Σάββα και επέστρεψα στην Ρόδο, την επόμενη ημέρα ακριβώς ξεκίνησαν τα δωρεάν μαθήματα Αγιογραφίας στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Γεννηματάς», στη Ρόδο.
@sofypappas
Ποια συναισθήματα κυριαρχούσαν μέσα σας, όταν δημιουργήσατε την πρώτη εικόνα και τι νιώθετε κάθε φορά που δίνετε μορφή στην επόμενη;
Όταν ξεκίνησα την πρώτη μου εικόνα σε ξύλο, ήμουν πολύ ενθουσιασμένη! Θα αγιογραφούσα τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος λειτουργούσε στην Ομόνοια.
Ένας παππούλης Άγιος του αιώνα μας, μαζί με τον Άγιο Παΐσιο και τον Ιάκωβο Τσαλίκη. Τα μάτια του γαλανά, έτσι ακριβώς ήθελα να τον αγιογραφήσω, όπως ήταν στην πραγματικότητα. Προσευχόμουν στον Άγιο φυσικά για βοήθεια να με κατευθύνει εκείνος και η δασκάλα, η κυρία Κική με βοηθούσε στις λεπτομέρειες.
Προσπαθούσα να του βάλω ρυτίδες στο μέτωπο, διότι ο Άγιος εκοιμήθη στα 70 του, και η δασκάλα προσπαθούσε, αλλά ο Άγιος για κάποιο λόγο έβγαινε 35 ετών, στην ηλικία την δική μου, έδειχνε λαμπερός και νεανικός, όπως η ψυχή του!
Χωρίς καθόλου κόπο και κούραση βγήκε μια πανέμορφη Αγιογραφία με χαρακτηριστικό τα μπλε του μάτια. Συμπέρασμα: ο Άγιος βγαίνει, όπως θέλει εκείνος ή όπως είναι η ψυχική κατάσταση του εκάστοτε Αγιογράφου εκείνη την στιγμή.
Χρειάζεται να έχει κανείς κλίση για να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη τέχνη ή είναι κάτι που αποκτάται στην πορεία;
Δεν είχα καμία κλίση στην ζωγραφική, ούτε υπομονή. Απλώς είχα κλίση από μικρή στο να μελετάω τους βίους των Αγίων, και στην εκκλησία που πήγαινα από μικρή, τις Κυριακές με την γιαγιά μου την Σοφία, παρατηρούσα τις Αγιογραφίες, σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας έπαιζε το μάτι μου.
Πάνω στο ταβάνι έβλεπα τον Χριστό και την Πλατυτέρα, μετά έβλεπα εξονυχιστικά τους Αγίους στους τοίχους. Πώς ήταν το όνομά τους, τι κρατούσαν, τι χρώματα άμφια φορούσαν. Τους ήξερα όλους απ’εξω, ποιος Άγιος ήταν και πως μαρτύρησε ο καθένας.
Είστε μια σύγχρονη γυναίκα με πολλές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς. Πώς αντιδρούν όσοι μαθαίνουν ότι ασχολείστε με την αγιογραφία;
Σαν σύγχρονες γυναίκες σήμερα, ασχολούμαστε με πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εκτός από τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά, ασχολούμαι και με τα ταξίδια, κολύμβηση, Crossfit (βλ.ελλ.: άθλημα ενδυνάμωσης της φυσικής κατάστασης), το τραγούδι, την μουσική τον χορό.
Εξάλλου ο Χριστός εξύμνησε την γυναίκα, ποτέ δεν είπε ότι ήταν κατώτερη από τον άντρα αλλά ίση. Ο άντρας θα πρέπει να την αγαπάει, όπως ο Χριστός αγαπάει την εκκλησία. Στην αρχή ο κόσμος δεν το πιστεύει (διότι διδάσκω εδώ και έξι χρόνια κατηχητικό σε παιδιά), λόγω της εμφάνισής μου σαν μοντέρνα γυναίκα, και που τραγουδάω και χορεύω και συμμετέχω σε πολλές δράσεις.
Μην ξεχνάμε ότι και οι Άγιες οι γυναίκες που μαρτύρησαν, οι περισσότερες ήταν μορφωμένες και από πλούσιες οικογένειες και εξαιρετικά πανέμορφες με πολλά ταλέντα. Ένα παράδειγμα είναι η Αγία Αικατερίνη, που είχε σπουδάσει ιατρική, φιλοσοφία, φυσικές επιστήμες και αποστόμωσε στα 18 της, 100 σοφούς της εποχής εκείνης για το Χριστό.
Όπως και η υποψήφια αυτοκρατόρισσα Κασσιανή, η οποία αποστόμωσε τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ενώ αγαπιόντουσαν και θα την διάλεγε για γυναίκα, και επειδή τον ντρόπιασε με την εξυπνάδα της, διάλεξε την Θεοδώρα που ήταν δίπλα της, πάσαρε σε αυτήν το χρυσό μήλο. Έτσι η Κασσιανή έγινε μοναχή και έγραψε το τροπάριο της Κασσιανής με την πόρνη, που με τα μαλλιά της και το μύρο άλειψε τα πόδια του Ιησού και ζήτησε συγχώρεση.
@sofypappas Αγιογραφίες 5 ετών κ συνεχίζουμε με την δύναμη του κυρίου
Επίσης, θέλω να αναφέρω ότι από την οικογένειά μου, όχι όλοι αλλά αρκετά μέλη της, δεν ασχολούνται με την εκκλησία, είναι άθεοι, και είχα μεγάλο πόλεμο και bullying, για να σταματήσω να αγιογραφώ. Μου έλεγαν τι θα τις κάνουμε όλες αυτές τις εικόνες, πού θα τις βάλουμε!
Τα αδέρφια μου έλεγαν ότι άλλαξα, ότι είμαι πωρωμένη με την θρησκεία, επειδή πήγαινα τις Κυριακές και αγιογραφούσα και είχα πνευματικό πατέρα από τα 25 μου. Πέρασα πολύ δύσκολα και προσπαθούσαν να με αποθαρρύνουν. Με έκαναν πέρα, λες και είμαι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, δεν μου μιλούσαν, λες και ήμουν εξωγήινη…
Πλούσιο σε σχετικά βίντεο είναι και το προφίλ σας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από θετικά σχόλια δέχεστε και αρνητικά;
Επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και το 2024 υπάρχουν σχόλια ότι οι γυναίκες δεν είναι άξιες να αγιογραφούν, ότι είναι βρώμικες και υπερήφανες και λόγω των περιποιημένων άκρων και των νυχιών απαγορεύεται να αγιογραφούν(!).
Ο Χριστός δίδαξε αγάπη και ισότητα, ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του, γι’αυτό κατέβηκε στην Γη ως Θεάνθρωπος, για να διδάξει στους ανθρώπους την ταπεινότητα και πώς να σκέφτονται, να μην κρίνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό το δικαίωμα το έχει μόνο ο Θεός, το να κρίνει και όχι οι άνθρωποι. Να κοιτάμε το δοκάρι που έχουμε στο κεφάλι μας και όχι το ξυλάκι στο μάτι του άλλου συνανθρώπου μας…
@sofypappas Replying to @basilis1974 Σώσον κύριε τόν λαό σου…haters ακόμη κ στην αγιογραφία.μην κρίνεις για νά μην κριθείς….
Αφήσατε πίσω σας την Αμερική, όπου γεννηθήκατε και εγκατασταθήκατε στη Ρόδο, όταν ήσασταν παιδί. Δυσκολευτήκατε να προσαρμοστείτε στην Ελλάδα;
Τα πανέμορφα και διασκεδαστικά μου χρόνια, τα πέρασα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Φλόριντα, η οποία μας θυμίζει φυσικά και την Ρόδο, το νησί που μένουμε τώρα οικογενειακώς.
Στα μισά της πέμπτης Δημοτικού, φύγαμε από την Αμερική. Ναι, η θλίψη μου ήταν μεγάλη. Οι φίλοι μου, οι γείτονες, τα σχολεία, που ήταν τόσο οργανωμένα σαν ιδιωτικά, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, η εκκλησία των Ελλήνων κάθε Κυριακή, όπου συναντιόμασταν όλοι, δεν χάναμε λειτουργία, καθώς και το κατηχητικό, που παίζαμε όλα τα παιδιά.
@sofypappas Ευχαριστώ για τις ευχές…Η αγία Σοφία νά σας προστατεύει..
Δεν μιλούσαμε ελληνικά, μόνο καταλαβαίναμε ελάχιστα, ό,τι είχαμε μάθει από το ελληνικό σχολείο της Αμερικής. Μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη, απέναντι από την αγαπημένη μου γιαγιά Σοφία, η οποία μου έμαθε την αξία της υπομονής, της νηστείας, της προσευχής.
Κάθε Κυριακή με έπαιρνε στην εκκλησία, από αυτήν απέκτησα μεγάλες αρετές. «Έφυγε» από τη ζωή, 103 ετών λόγω της νηστείας, της προσευχής και της Θειας Κοινωνίας, κάθε Κυριακή. Ακολουθούσε κατά γράμμα τις νηστείες και προσευχόταν στο Θεό με παρρησία και τα χέρια ψηλά στον ουρανό, έλαμπε σαν άγγελος.
Προσαρμοστήκαμε πάρα πολύ καλά, τα παιδιά μας αγάπησαν, το σχολείο δεν ήταν σαν την Αμερικής, ψυχρό και οργανωμένο, τα παιδιά φώναζαν στο διάλειμμα και μου έτρωγαν όλα τα πατατάκια και το φαγητό μου. Μου φάνηκε περίεργο στην αρχή αλλά έκανα δυνατές φιλίες και προσαρμόστηκα και συνεχίσαμε και τα τρία αδέρφια το κατηχητικό.
Μετά μετακομίσαμε στη Ρόδο, όπου ο πατέρας μου από γουναράς, έγινε ιδιοκτήτης μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας που έχτισε στη Ρόδο με την μητέρα μου.
Έχετε σκεφθεί κάποια στιγμή να επιστρέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Εργάζομαι στο Δήμο και είμαι μόνιμη υπάλληλος της Διεύθυνσης Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού. Θα μετακόμιζα στην Αμερική μόνο εάν παντρευόμουν Ελληνοαμερικάνο!
Φυσικά κάθε χρόνο έρχονται όλα τα ξαδέρφια από την Αμερική και περνάμε υπέροχα, και όποτε έχω άδεια ταξιδεύω και εγώ εκεί. Εξάλλου και εκεί τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ στο εργασιακό περιβάλλον και σε άλλους τομείς…
@sofypappas
Λένε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού νιώθουν ξένοι και εκεί και στη χώρα τους. Ισχύει;
Δεν ένιωσα καθόλου ξένη στην Αμερική! Οι Ελληνοαμερικάνοι είναι τόσο ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι, που νιώθεις ότι είσαι στο σπίτι σου. Το συναίσθημα της κοινοκτημοσύνης και των διαπροσωπικών σχέσεων είναι ακόμη πιο ανεπτυγμένο.
Οι Έλληνες είναι αδέρφια στην Αμερική! Έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, και κάνουν παρέα όλη μέρα. Και στην Ελλάδα που ερχόμασταν τα καλοκαίρια, και οι Έλληνες εδώ μας δέχονταν με αγάπη και όταν επιστρέψαμε από την Αμερική μας φέρονταν πάρα πολύ όμορφα!
@sofypappas Η Νησαρα μου 🏝️🏖️🏝️ Rhodes island 🏝️
Ποτέ δεν ένιωσα ξένη πουθενά. Έχουμε την αλληλεγγύη και το φιλότιμο οι Έλληνες, που δεν υπάρχει σε κανένα λεξιλόγιο στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού.
Από τι αντλείτε δύναμη στις δύσκολες στιγμές της ζωής σας;
Στις δύσκολες στιγμές πάντα συμβουλεύομαι τον πνευματικό μου πατέρα και επικαλούμαι τον Θεό και τους πιο κοντινούς φίλους μου Αγίους. Πάντα παίρνω γρήγορη απάντηση και πάντα με κάνουν χαρούμενη.
Ακόμη και σε δύσκολα προβλήματα υγείας, πάντα βλέπω βελτίωση. Μια κουβέντα μόνο, «Παναγία βοήθα» λες, και εκείνη τρέχει να βοηθήσει. Εξάλλου η πίστη κινεί και βουνά!
@sofypappas makeover αγίου Μοδέστου. Διόρθωση
♬ Kirie, eleison- Κύριε, ἐλέησον! (Doamne, miluiește!) – Maria Coman
Υπάρχει ήδη στο μυαλό σας η ιδέα για την επόμενη αγιογραφία που θα έχει την υπογραφή σας;
Μόλις τελείωσα να αγιογραφώ τον διάσημο Άγιο της Ελλάδας, τον Άγιο Φανούριο…Τώρα κάνω τον Άγιο Μόδεστο τον προστάτη των ζώων. Αγαπώ πάρα πολύ τα ζώα, και μικρή ήθελα να γίνω κτηνίατρος.
Η επόμενή μου Αγιογραφία θα είναι η Πάνσοφος Αγία Αικατερίνη, στην οποία αντικατοπτρίζονται πολλές από τις σημερινές γυναίκες, για την μόρφωση, τις σπουδές τους, τις δραστηριότητές τους και την σοφία τους, που έχουν την τάση να αποστομώνουν ανθρώπους αγενείς κριτές και χωρίς αίσθηση σεβασμού και αγάπης. Η Αγία Αικατερίνη είναι το πρότυπο της σημερινής γυναίκας!
Ο δάσκαλός μου, ο κύριος Κώστας Πεταυράκης είναι απόφοιτος της σχολής «Κόρδη». Μας βοηθάει σε κάθε μας βήμα στην Αγιογραφία. Έτσι, με την βοήθεια της συγχωρεμένης μου γιαγιάς, διότι έπεισε τον πατέρα μου, πριν από τρία χρόνια, χτίσαμε το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στην Ρόδο, μαζί με την Αγία Σοφία και τον Άγιο Αρτέμιο, Τρισυπόστατο.
Έβαλα όλες τις Αγιογραφίες μου σε ξύλο που έχω φτιάξει (τελικά βρήκαν τον χώρο τους και τον δρόμο τους) και συνεχίζουμε δυναμικά. Έτσι, 100% χωρίς ξένη παρέμβαση και βοήθεια φτιάχτηκε το εκκλησάκι μας με την βοήθεια του Θεού!
*Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: Προσωπικό αρχείο Σοφίας Παπαπαντελή
Βίκυ Καλοφωτιά
Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.