Έκθεση έργων τέχνης προσφύγων στο Μουσείο Προσφύγων Νεάπολης-Συκεών

VK Magazine VK Magazine12/06/2022

Έκθεση έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από ανήλικους και ενήλικους πρόσφυγες διοργανώνει το «SolidarityNow» και φιλοξενεί το Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου) και της Εβδομάδας Προσφύγων («Refugee Week», 20-26/6/2022).

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, ποιήματα, κατασκευές και φωτογραφίες που έχουν δημιουργήσει οι ωφελούμενοι πρόσφυγες του «SolidarityNow» στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, σε Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων και σε εκπαιδευτικά κέντρα ένταξης της Βόρειας Ελλάδας (Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Βαγιοχώρι, Νέα Καβάλα, Θεσσαλονίκη), όπου υλοποιούνται τα προγράμματα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της «UNICEF» & «HELIOS» σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Φέτος η θεματική της Εβδομάδας Προσφύγων είναι το «healing», η αμοιβαία φροντίδα και η ανθρώπινη ικανότητα για επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς που μας επηρεάζουν. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης, «στόχος είναι να αλλάξουμε το αφήγημα γύρω από τις προσφυγικές, και όχι μόνο, κοινότητες, να μοιραστούμε τις ιστορίες μας και να θεραπεύσουμε μαζί, συλλογικά τραύματα και προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών».

«Η Τέχνη ως μέσο θεραπείας»

«H Τέχνη λειτουργεί πάντα ως μέσο έκφρασης, αλληλεπίδρασης και τελικά ως μέσο θεραπείας. Επιπλέον, αποτελεί βασικό εργαλείο επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης γύρω από κοινωνικοπολιτικά αλλά και προσωπικά ζητήματα και η Έκθεση στοχεύει ακριβώς σε αυτό».

Η έκθεση -που θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό επαγγελματιών φωτογράφων και προβολές οπτικοακουστικού υλικού- θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, από τη 1 το μεσημέρι, έως και τις 20 Ιουνίου. Στις 20 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ