Σομαλία: Αιματηρό τέλος στην ομηρεία σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου

VK Magazine VK Magazine21/08/2022

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας έβαλαν τέλος στο θρίλερ της εισβολής μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ στο ξενοδοχείο Χαγιάτ στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ύστερα από περίπου 30 ώρες, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν πλέον τέλος στην πολιορκία και οι ένοπλοι είναι νεκροί. Δεν είχαμε πυρά από το κτίριο την τελευταία ώρα», είπε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου γι’ αυτήν την αιματηρή επίθεση, το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι νεκροί είναι περίπου 40. Νωρίτερα, το πρακτορείο «Reuters»,  επικαλούμενο πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών της Σομαλίας, είχε μεταδώσει πως τουλάχιστον 12 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους. Δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο και παρ’όλο που οι Σομαλοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «δεκάδες διασώθηκαν», παραμένει ασαφές πόσοι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, Χαγιάτ Αλί, τρία παιδιά ηλικίας 4-7 ετών βρέθηκαν κρυμμένα σε κατάσταση σοκ στις τουαλέτες του ξενοδοχείου.

«Κατάφερα να τρέξω σε μια κοντινή έξοδο, μακριά από τους ενόπλους», δήλωσε ένας από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου που κατάφεραν να διαφύγουν και πρόσθεσε: «Οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν, άκουγα τους πυροβολισμούς πίσω μου, αλλά δόξα τω Θεώ καταφέραμε να ξεφύγουμε. Ωστόσο, όσοι προτίμησαν να κρυφτούν μέσα στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένου ενός συναδέλφου μου, πέθαναν».

Σε εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του διαδικτύου, διακρίνονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας να περπατούν ανάμεσα σε σωρούς ερειπίων.

Η επίθεση της Παρασκευής ήταν η πρώτη ευρείας κλίμακας που σημειώνεται στη Σομαλία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ, τον Μάιο. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Σεμπάμπ που προσπαθεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει ένα κράτος βασισμένο στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Ένας εκπρόσωπος της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Αμπντιαζίζ Αμπού-Μούσαμπ, υποστήριξε χθες,  Σάββατο, ότι οι εισβολείς είχαν προξενήσει μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ