Αγγλία-Ουαλία: Οι ποινικολόγοι ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης επ’αόριστον απεργίας από τις 5 Σεπτεμβρίου

VK Magazine VK Magazine22/08/2022

Οι ποινικολόγοι στην Αγγλία και την Ουαλία ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας επ’αόριστον από τον ερχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ποινικολόγων (CBA), απειλώντας με περαιτέρω διακοπές τις δικαστικές υποθέσεις σε διαμάχη τους για την κυβερνητική χρηματοδότηση.

Οι δικηγόροι του ποινικού δικαίου στην Αγγλία και την Ουαλία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις κατά διαστήματα για μήνες, αρνούμενοι να αναλάβουν νέες υποθέσεις ή να καλύψουν υποθέσεις για συναδέλφους τους που έχουν υπερβολική δουλειά.

Ο «CBΑ» ανακοίνωσε ότι το 80% των μελών του, που έχουν δικαίωμα ψήφου, υποστήριξαν τώρα την κλιμάκωση της δράσης. Αυτοί θα κατέβουν τώρα σε επ’ αόριστον απεργία από τις 5 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που προβλέπεται να ανακοινωθεί το όνομα αυτού που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

«Πρόκειται για μια απόφαση στην οποία οδηγηθήκαμε έπειτα από χρόνια και χρόνια σοβαρής παραμέλησης του Ποινικού Δικαστικού Συστήματος και κυνικής εκμετάλλευσης του χρόνου μας, της προσπάθειάς μας και της καλής μας θέλησης από διαδοχικές κυβερνήσεις που ήταν αποφασισμένες να αποδίδεται δικαιοσύνη τζάμπα», ανέφερε η ηγεσία του «CBA» σε επιστολή της προς τα μέλη της, όταν άνοιξαν οι κάλπες για την ψηφοφορία σχετικά με την απεργία.

Οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις δηλώνουν ότι οι πραγματικές αποδοχές τους έχουν καταρρεύσει, πέφτοντας κατά 28% από το 2006, ενώ οι νέοι δικηγόροι έχουν μέσο εισόδημα μόνον 12.200 στερλίνες τα τρία πρώτα χρόνια της άσκησης του επαγγέλματός τους, γεγονός το οποίο αναγκάζει πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν την σταδιοδρομία τους. Η κυβέρνηση τούς πρότεινε αύξηση 15%, αλλά ο «CBA» σημείωσε ότι η πρόταση αυτή δεν θα ισχύσει ως το τέλος του 2023, το νωρίτερο.

Στα βρετανικά δικαστήρια ήδη εκκρεμούν περί τις 58.000 υποθέσεις, οι οποίες συσσωρεύτηκαν εν μέρει λόγω της πανδημίας του Covid-19, αλλά ο «CBA» σημειώνει ότι το δικαστικό σύστημα βρίσκεται εδώ και καιρό σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης δικηγόρων.

Η απεργία αυτή είναι η πιο πρόσφατη που θα γίνει λόγω εργασιακών διαφορών στη Βρετανία, όπου εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στα λιμάνια και τις αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, καθώς οι αυξήσεις των μισθών δεν συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να ξεπεράσει το 13% αργότερα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ