Οι «Γιατροί του Κόσμου» στα Διαπόντια Νησιά

VK Magazine VK Magazine17/09/2022

Στα Διαπόντια Νησιά βρίσκονται από σήμερα το πρωί, οι «Γιατροί του Κόσμου», προκειμένου να προσφέρουν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του ακρογωνιαίου βορειοδυτικού τμήματος της ελληνικής επικράτειας.

Δεκαμελές κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου» Ελλάδας, αποτελούμενο από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με παθολόγο, γεροντολόγο, πνευμονολόγο, μαία, νευρολόγο και βοηθό ιατρού, θα επισκεφθεί σήμερα, Σάββατο, με Ιατρική Κινητή Μονάδα, το Αγροτικό Ιατρείο Οθωνών, αύριο, Κυριακή,  το Αγροτικό Ιατρείο Ερείκουσας, και τη Δευτέρα, το Αγροτικό Ιατρείο Μαθρακίου.

Στόχος της αποστολής είναι να προσφέρει ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες πρόληψης, αλλά και ενημέρωση στους κατοίκους των τριών νησιών, ενισχύοντας τη λειτουργία των τοπικών Aγροτικών Iατρείων.

«Bρισκόμαστε σήμερα στα Διαπόντια νησιά, σε αυτήν την ακριτική περιοχή της Ελλάδας, για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους κατοίκους, διασφαλίζοντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία και ενισχύοντας τη λειτουργία των τοπικών αγροτικών ιατρείων. Η δεκαμελής ομάδα μας θα προσφέρει ιατρική φροντίδα και ενημέρωση σε θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη ακόμα περισσότερο τη φροντίδα όλων μας», δήλωσε η παθολόγος- γεροντολόγος, Αθηνά Γρέκα.

Η ίδια πρόσθεσε, λέγοντας: «Σε αποστολές σαν κι αυτή, έχουμε μαζί μας ως εφόδια, το αμέριστο ενδιαφέρον του κόσμου για τον συνάνθρωπό του, που άλλοτε εκφράζεται μέσω δωρεών και άλλοτε με την εθελοντική συμμετοχή, καθώς και τις συνεργασίες με φορείς και ιδιώτες, που εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και τη συνέχεια αυτών των δράσεων.

»Οι αποστολές των Γιατρών του Κόσμου σε απομακρυσμένες περιοχές στην Ελλάδα, τονίζουν ακόμα πως καμία απόσταση δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στην πρόσβαση ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, για αυτό συνεχίζουμε τις δράσεις μας για να είμαστε εκεί, όπου υπάρχουν άνθρωποι».

Τα Διαπόντια Νησιά αποτελούν το δυτικότερο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας και κατοικούνται από ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου» που επισκέπτεται τα Διαπόντια Νησιά, αποτελείται από τον υπεύθυνο αποστολής, Θεοκλή Πιέρο, τη συντονίστρια, Ιωάννα Νικολαΐδου, τον οδηγό, Σπύρο Παπαδήμα, την παθολόγο-γεροντολόγο, Αθηνά Γρέκα, τον πνευμονολόγο, Μάριο Παναγιώτου, τη νευρολόγο, Σύλια Γερασοπούλου, τη νοσηλεύτρια, Δέσποινα Μπανιώτη, τη μαία, Άννα Γλυνού και τη φοιτήτρια φυσιοθεραπείας-βοηθό ιατρείου, Ζωή Παναγίδη.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τη συνδρομή Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που θα μεταφέρει το κλιμάκιο στα νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ