Κίνα-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Συμφωνία συνεργασίας για αποστολές ρόβερ στη Σελήνη

VK Magazine VK Magazine17/09/2022

Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προχώρησαν σε αρχική συμφωνία συνεργασίας για μελλοντικές αποστολές ρόβερ στην επιφάνεια του φεγγαριού. Το σχετικό μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν στις 16 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας («CNSA») και το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ («MBRSC») των ΗΑΕ.

Η συνεργασία θα αφορά την αποστολή ρόβερ των ΗΑΕ με κινεζικές διαστημικές ακάτους προσελήνωσης. Ήδη το «MBRSC» ετοιμάζει την σεληνιακή αποστολή «Emirates Lunar Mission», που προγραμματίζεται να στείλει φέτος στο φεγγάρι το μικρό ρομποτικό ρόβερ «Ρασίντ» (βάρους δέκα κιλών) με τη βοήθεια ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής «Space X» και της ιαπωνικής ακάτου προσελήνωσης «Hakuto-R» της εταιρείας «ispace» του Τόκιο.

Σε επόμενη φάση τα ΗΑΕ θα συνεργασθούν με την Κίνα, η οποία έχει κατά την τελευταία δεκαετία αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει στείλει στην επιφάνεια της Σελήνης τρεις επιτυχείς αποστολές. Η «Chang’e 3» μετέφερε μια άκατο και ένα ρόβερ στην ορατή πλευρά της Σελήνης το 2013, η «Chang’e 4» έκανε κάτι ανάλογο στην αόρατη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού το 2019, ενώ η «Chang’e 5» στο τέλος του 2020, έφερε στη Γη τα πρώτα σεληνιακά δείγματα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Τα ΗΑΕ φιλοδοξούν να γίνουν η πρώτη αραβική διαστημική δύναμη. Το 2019 έστειλαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον πρώτο αστροναύτη τους, ενώ άλλος αστροναύτης των ΗΑΕ θα ταξιδέψει στον Σταθμό το 2023 και θα παραμείνει εκεί επί έξι μήνες ως μέλος της αποστολής «Crew-6» της «Space X» για λογαριασμό της αμερικανικής NASA.

Το 2020, τα ΗΑΕ εκτόξευσαν την αποστολή «Emirates Mars Mission», θέτοντας σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2021 το σκάφος «Ελπίδα» («Hope»), η οποία συνεχίζει να μελετά την αρειανή ατμόσφαιρα και το αρειανό κλίμα. Επίσης, τα ΗΑΕ ετοιμάζουν μια αποστολή με προορισμό τη ζώνη των αστεροειδών, που αναμένεται να εκτοξευτεί προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ