Γερμανία: Χωρίς περιορισμούς αρχίζει το Oktoberfest

VK Magazine VK Magazine18/09/2022

Χωρίς περιορισμούς λόγω πανδημίας, η τεράστια γιορτή μπίρας (και λουκάνικων) επιστρέφει στην καρδιά του Μονάχου, στη Γερμανία. Στις 17 Σεπτεμβρίου ακούστηκε ξανά το επιφώνημα «O’zapft is!» με το χτύπημα στο πρώτο βαρέλι της μπύρας από τον δήμαρχο του Μονάχου, στη σκηνή Σοτενχάμελ, στα εγκαίνια του Oktoberfest.

Παρά την πανδημία, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, ο αριθμός των κρατήσεων είναι πολύ καλός, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι επισκέπτες, ξεκινώντας από το Σάββατο και μέχρι τις 3 Οκτωβρίου θα επιστρέψουν στην μεγαλύτερη γερμανική γιορτή, η οποία έχει καθιερωθεί από το 1810.

Περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες έρχονταν κάθε χρόνο στο φεστιβάλ μπίρας πριν από την πανδημία. Άσχημα τα νέα όμως επιφυλάσσει ο καιρός για τους φετινούς επισκέπτες, καθώς δεν αναμένεται να είναι και ο καλύτερους παρά το ότι βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει δέκα βαθμούς και αυτό θα επηρεάσει όσους βρεθούν στο φεστιβάλ. Και βέβαια οι διοργανωτές δεν θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικές σόμπες, λόγω της ενεργειακής κρίσης…

Ό,τι θεωρείται διασκεδαστικό, επιτρέπεται να φορεθεί από τους καλεσμένους

Όλοι περίμεναν να ξεκινήσει το φεστιβάλ στις 12 το μεσημέρι, για να αρχίσουν να πίνουν την φημισμένη βαυαρική μπίρα. Στο Oktoberfest η μπίρα είναι πιο δυνατή από ό,τι συνήθως και προσφέρεται σε ποτήρι του ενός λίτρου, το γνωστό «Μας». Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει ωστόσο και τις τιμές της μπίρας, η οποία θα κοστίζει φέτος 15% περισσότερο από ό,τι το 2019. Με άλλα λόγια οι τιμές θα κυμαίνονται από 12,6 έως 13,8 ευρώ το λίτρο.

Όπως και πριν από την πανδημία αναμένεται τα τραπέζια να είναι γεμάτα εξαιτίας των κρατήσεων. Οι διοργανωτές προτείνουν στους επισκέπτες να προσέρχονται στο φεστιβάλ στα μέσα της εβδομάδας, αν μπορούν, καθώς ειδικά τα Σαββατοκύριακα αναμένεται τεράστια προσέλευση. Ό,τι θεωρείται διασκεδαστικό, επιτρέπεται να φορεθεί από τους καλεσμένους.

Στους Σκωτσέζους αρέσει να έρχονται με κιλτ για παράδειγμα, ενώ την τιμητική του έχει αυτές τις μέρες η «ντιρντλ», η παραδοσιακή βαυαρική ενδυμασία για τις γυναίκες, καθώς και το παραδοσιακό δερμάτινο παντελόνι για τους άνδρες, για τα οποία μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη –  ειδικά αν πρόκειται για χειροποίητα κομμάτια, φτιαγμένα από τοπικούς συλλόγους.

Η αστυνομία προειδοποιεί όσους πρόκειται να βρεθούν στους χώρους του Oktoberfest να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πράγματά τους, καθώς οι κλοπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας προτρέπει τους επισκέπτες να έχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα πάντα επάνω τους και να προσέχουν πού αφήνουν τα πράγματα τους. Περίπου 600 αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια των επισκεπτών τις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ.

«Δεν είναι υποχρεωτικό το Φεστιβάλ»

Ο υπεύθυνος του Oktoberfest, Κλέμενς Μπαουμγκέρτνερ, συνέστησε στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή όσους δεν αισθάνονται καλά να μην επισκεφτούν το φεστιβάλ καθώς «δεν είναι και… υποχρεωτικό». Παρά την πανδημία του κορονοϊού η διοργάνωση θα γίνει χωρίς περιορισμούς. Οι ειδικοί αναμένουν μετά το τέλος του φεστιβάλ μεγάλο κύμα λοιμώξεων, αλλά ο Κλ. Μπαουμγκέρτνερ θέλει να τονίσει την θετική πλευρά των πραγμάτων. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το Oktoberfest κάνει το Μόναχο διάσημο σε όλο τον κόσμο και όσοι το επισκέπτονται, το περιμένουν με τεράστια ανυπομονησία.

Η γνωστή αίθουσα «Bräurosl» η οποία ανακαινίστηκε πλήρως έχει πλέον καινούργιο ιδιοκτήτη, ενώ για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμο για το κοινό ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται «OktobVRfest», καθώς και ένα καρουζέλ με γόνδολες για τις οικογένειες, με τίτλο «Circus-Circus».

Ενώ τίποτα δεν φαίνεται να είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ένα είναι σίγουρο: το Oktoberfest, μετά από δύο χρόνια απουσίας, θα μετατρέψει το Μόναχο για ακόμη μια χρονιά σε ένα ατελείωτο πάρτι ξεγνοιασιάς με την μπύρα να ρέει άφθονη.

Πηγή: Deutsche Welle