Μεξικό: Ο πρόεδρος της χώρας αρνείται πως κατασκοπεύονται αντιπολιτευόμενοι

VK Magazine VK Magazine05/10/2022

Ο Μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, διέψευσε χθες, ότι η κυβέρνησή του κατασκόπευε αντιπολιτευόμενους, διαβεβαιώνοντας πως είναι ψευδή καταγγελτικά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ κατά τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν πειρατεία στα κινητά τηλέφωνα τριών προσώπων με το αμφιλεγόμενο λογισμικό «Pegasus».

«Δεν είναι αλήθεια πως κατασκοπεύονται δημοσιογράφοι ή αντιπολιτευόμενοι. Ο στρατός δεν επιδόθηκε σε κατασκοπεία. Αυτό που είναι γεγονός είναι η συλλογή πληροφοριών για να αντιμετωπίζονται εγκληματίες», διαβεβαίωσε ο ίδιος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου.

Κατά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ομάδα χάκερ, που κατονομάστηκε ως «Guacamaya», απέσπασε αρχεία από βάση δεδομένων του στρατού, που δείχνουν πως συνέχισε να χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό λογισμικό «Pegasus» κι αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2018, παρ’όλο που ο κεντροαριστερός νυν πρόεδρος έχει διαβεβαιώσει πως δεν συνεχίστηκε η κατάχρηση τέτοιου είδους εργαλείων επί των ημερών του.

Τα τηλέφωνα δημοσιογράφου, αρθρογράφου και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μολύνθηκαν από το κατασκοπευτικό λογισμικό μεταξύ του 2019 και του 2021, σύμφωνα με τη μεξικανική οργάνωση υπεράσπισης του δικαιώματος στην προστασία της ιδιωτικής ζωής «R3D», που εξασφάλισε τεχνική υποστήριξη από το «Citizen Lab», πρόγραμμα για την κυβερνοασφάλεια στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Οι καταγγελίες για την κατάχρηση του «Pegasus» στο Μεξικό ανάγονται στο 2017, όταν τη χώρα κυβερνούσε ο πρόεδρος, Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018). Ξαναήρθαν στον «αφρό», τον Ιούλιο του 2021, έπειτα από νέες αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης.

Ο Α.Μ. Λόπες Ομπραδόρ ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, ερωτηθείς αν το «Pegasus» συνεχίζει να χρησιμοποιείται από την υπηρεσία πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων, όμως ανήγγειλε πως έχει δώσει εντολή να συνταχθεί έκθεση από τον στρατό για το θέμα.

«Δεν είμαστε ίδιοι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχω αναλάβει τη δέσμευση πως κανένας δεν θα κατασκοπεύεται, κανένα μέλος της αντιπολίτευσης», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους, κατά την άποψη του οποίου, πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις δεν βρίσκονται παρά πολιτικοί του αντίπαλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ