ΗΠΑ: Ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε στελέχη των Ταλιμπάν

VK Magazine VK Magazine12/10/2022

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, νέες κυρώσεις σε βάρος στελεχών των Ταλιμπάν, σε αντίποινα για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στις γυναίκες και στα κορίτσια στο Αφγανιστάν.

«Σήμερα, ανακοινώνω περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων (…) σε νυν και πρώην μέλη των Ταλιμπάν και άλλα πρόσωπα που κρίνεται πως ευθύνονται ή συνεργούν στην καταστολή των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν μέσω περιοριστικών πολιτικών και βίας», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, την ημέρα που συμπληρώθηκε η δέκατη επέτειος από τον πρώτο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας του Κοριτσιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν παραμένει «εδώ κι έναν χρόνο η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου απαγορεύεται συστηματικά στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο πέραν της έκτης τάξης, χωρίς να υπάρχει ενόψει καμία ημερομηνία επιστροφής τους».

Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι ζήτημα εξαιρετικά λεπτό στο Αφγανιστάν, χώρα με κατά πλειονότητα σουνιτικό πληθυσμό. Οι Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία τη 15η Αυγούστου 2021 μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, έχουν απαγορεύσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο και λύκειο) στα κορίτσια. Οι φοιτήτριες, αντίθετα μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά ο αριθμός τους προβλέπεται πως θα μειωθεί με τα χρόνια, ελλείψει πρόσβασης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόσφατη επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε εκπαιδευτικό κέντρο για μαθήτριες και φοιτήτριες στην Αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ, στοίχισε τη ζωή σε 53 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 46 κοριτσιών και νεαρών γυναικών, κατά απολογισμό της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών, στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ