Εκλογές Βραζιλία: Πώς αντιδρούν Γερμανία, Ινδία, Νορβηγία και Κίνα για τη νίκη Λούλα

VK Magazine VK Magazine31/10/2022

Η επιτυχία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στις προεδρικές εκλογές, στη Βραζιλία επί του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους, Ζαΐχ Μπολσονάρου, είναι μια νίκη για τη «δημοκρατία» και το «κλίμα», είπε σήμερα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Η ψηφοφορία διεξήχθη με διαφανή και δίκαιο τρόπο και, ειδικά αυτή τη στιγμή, είναι τόσο σημαντική για την εμπιστοσύνη μας στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου», σχολίασε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Η υπουργός και μέλος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, πρόσθεσε ότι «ο άλλος μεγάλος νικητής είναι το παγκόσμιο κλίμα. Αυτή η απόφαση των Βραζιλιάνων ψηφοφόρων δίνει ελπίδα ότι η απεριόριστη αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα τελειώσει σύντομα και ότι η Βραζιλία θα γίνει και πάλι κινητήριος δύναμη κατά της κλιματικής κρίσης».

Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συνεχάρη τον Λ.Ι.Λούλα, εκφράζοντας την ελπίδα για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, γράφοντας στο Twitter «Συγχαρητήρια στον Λ.Ι.Λούλα για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στενά, για να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς και τη συνεργασία μας σε παγκόσμια ζητήματα».

Η Νορβηγία, η οποία είχε παγώσει την οικονομική της βοήθεια λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου στη Βραζιλία υπό την προεδρία του Ζαΐχ Μπολσονάρου, θα ξαναρχίσει τη συνεργασία της με την Βραζίλια μετά τη νίκη του Λούλα, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων «AFP» ο Νορβηγός υπουργός Περιβάλλοντος.

«Σχετικά με τον Λ.Ι.Λούλα, σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έδωσε έμφαση στη διατήρηση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και στην προστασία των αυτόχθονων πληθυσμών της Αμαζονίας. Γι’ αυτό ανυπομονούμε να έρθουμε σε επαφή με τις ομάδες του, το συντομότερο δυνατό, ώστε να προετοιμαστούμε για την επανέναρξη της ιστορικά καλής συνεργασίας μεταξύ Βραζιλίας και Νορβηγίας» εξήγησε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Η Κίνα συνεχάρη τον Λ.Ι.Λούλα, λέγοντας ότι θέλει να οδηγήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε «ένα ανώτερο επίπεδο». Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτσιάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας με επικεφαλής τον Λ.Ι.Λούλα, για να οδηγήσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Βραζιλίας σε ένα ανώτερο επίπεδο και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο λαών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ