Πρεμιέρα μεθαύριο για το «Καλάθι του νοικοκυριού»

VK Magazine VK Magazine31/10/2022

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλές συναντήσεις και με άλλους κλάδους και θα δούμε ποιους θα εντάξουμε στο “Καλάθι του νοικοκυριού” εφόσον και εκείνοι το επιθυμούν», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στην «ΕΡΤ».

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου θα είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είμαι βέβαιος ότι πολύ γρήγορα ο κόσμος θα καταλάβει πώς δουλεύει και θα αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Το καλάθι θα ανανεώνεται κάθε Τετάρτη. Αποφασίσαμε η ανανέωση να γίνεται κάθε εβδομάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων».

Παράλληλα πρόσθεσε τα εξής: «Το τι θα έχει μέσα το καλάθι, το επιλέγει κάθε αλυσίδα. Παραδείγματος χάρη, μία αλυσίδα μπορεί να έχει ένα καλάθι με πολύ χαμηλές τιμές, μόνο με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μία άλλη αλυσίδα μπορεί να έχει ένα καλάθι με λίγο μεγαλύτερες τιμές, αλλά με επώνυμα προϊόντα. Το αν θα έχει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή επώνυμα, είναι κάτι που στο τέλος θα κριθεί από τον καταναλωτή, ο οποίος θα επιλέξει να το αγοράσει ή όχι.

»Η κάθε αλυσίδα μπορεί να ακολουθήσει την πολιτική που θέλει. Εμείς θα διαφημίζουμε κάθε μέρα το “Καλάθι του νοικοκυριού” στην κάθε αλυσίδα. Θα αφήσουμε τον μεταξύ τους ανταγωνισμό να δουλέψει και γι’ αυτό άλλωστε πήρε έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι οι περί ανταγωνισμού νόμοι ισχύουν στο ακέραιο και στο “Καλάθι του νοικοκυριού”».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στα κέρδη, ανέφερε πως, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έπαιρνε πρόστιμο. «Είχαμε μια υψηλή παραβατικότητα της τάξεως του 25%. Εδώ και πολλές εβδομάδες, βρίσκουμε πλέον με δυσκολία επιχείρηση που παραβιάζει το πλαφόν.

»Είμαστε κάτω από το 6% στην παραβατικότητα. Άρα, οι αυξήσεις που βλέπετε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελέγχων, δεν είναι προϊόν αισχροκέρδειας. Είναι δυστυχώς προϊόν του μεγάλου παγκόσμιου πληθωριστικού κύκλου», σημείωσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ