Προσβασιμότητα στα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς για άτομα με προβλήματα όρασης

VK Magazine VK Magazine01/11/2022

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα, στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και ειδικότερα στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου, συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled».

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά, με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων «UNESCO».

Στο πρόγραμμα, εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Κέντρο «Liepajas Neredzigo biedriba» από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο «CEIP LA JARA» από την Ισπανία και το Κέντρο «OPENCOM I.S.S.C.» από την Ιταλία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώθηκε ειδική συνάντηση των εταίρων στην Κύπρο, όπου εξετάσθηκαν τα πρότυπα των εκπαιδευτικών εφαρμογών, που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου οι γεώτοποι να γίνουν αντιληπτοί και να καταστούν προσβάσιμοι από άτομα με προβλήματα όρασης.

Στη δοκιμαστική εφαρμογή συμμετείχαν μαθητές του «Συνδέσμου Τυφλών» της Κύπρου, οι οποίοι μέσα από την εφαρμογή προσπάθησαν να αντιληφθούν απολιθωμένους κορμούς του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Μουσείο ανέλαβε επίσης τον συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων των γεωλογικών μνημείων, τα οποία θα καταστούν προσβασιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω του προγράμματος, στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οργανώθηκε ανοικτή εκδήλωση για το κοινό στις εγκαταστάσεις του «Ειδικού Σχολείου Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού» όπου η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Κωνσταντίνα Μπεντάνα, παρουσίασε τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης, που υλοποιεί το Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ηλίας Βαλιάκος, Δρ. Γεωλόγος του Μουσείου, παρουσίασε τους γεώτοπους της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους, στα 100 Μνημεία της Γεωλογικής Κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο «UNESCO».

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε επίσης επισκέψεις σε σημαντικούς γεώτοπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου «UNESCO» Τροόδους, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δρ. Ευθύμιο Τσιολάκη, Ανώτερο Γεωλογικό Λειτουργό του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου και τον Δρ. Βασίλη Συμεού, Γεωλόγο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου, για τη δημιουργία και τη σημαντικότητά τους.

Ακολούθως, τα άτομα με προβλήματα όρασης και οι συνοδοί τους επισκέφτηκαν το «Κέντρο Ενημέρωσης του Τρόδους», όπου τους καλοσώρισε η Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου, Γεωλόγος του Κέντρου Ενημέρωσης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο «UNESCO».

Μέσω του σημαντικού αυτού έργου αποτελεί επίσης στόχο να καταστεί η Λέσβος, πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες, στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.