Μουντιάλ 2022: Iδιοκτήτες παμπ στη Γερμανία δεν θα προβάλουν τηλεοπτικά τους αγώνες

VK Magazine VK Magazine01/11/2022

Ορισμένοι ιδιοκτήτες παμπ στη Γερμανία δεν θα προβάλουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ (20/11-18/12), λέγοντας ότι πήραν αυτή την απόφαση από «ηθική σκοπιά» δεδομένων της στάσης του κράτους του Κόλπου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κατάρ, η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει δεχθεί έντονες διεθνείς πιέσεις, για τη μεταχείριση των αλλοδαπών εργαζομένων και τους περιοριστικούς κοινωνικούς νόμους. Η ανησυχία για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας οδήγησε σε εκκλήσεις προς ομάδες και αξιωματούχους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες του τουρνουά.

«Πολλά ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν και από ηθική άποψη, δεν μπορώ να το δικαιολογήσω. Κάποιοι το καταλαβαίνουν και άλλοι θα το παρακολουθήσουν ούτως ή άλλως, αλλά τελικά, είναι δικό μου μπαρ και η απόφασή μου», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» η Φάνι Ντελόουν, ιδιοκτήτρια του αθλητικού μπαρ «Babel» στη Βόννη.

Το ίδιο θα κάνει και ο Τομπίας Έπινγκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του μπαρ «Die Wache» και ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Όχι μόνο εγώ, αλλά και οι τακτικοί μου πελάτες που ζήτησα να ψηφίσουν στο Facebook και το Instagram αποφάσισαν να μην παρακολουθήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί υπήρχε ένα σημείο που είπαμε “αρκετά”.

»Ο αριθμός των εργαζομένων που σκοτώθηκαν, ξεπέρασε τους 15.000, τα γήπεδα είναι κλιματιζόμενα σε περιόδους όπως αυτές, και δεν μπορείς να πιεις ούτε μια μπύρα, που για εμένα ως ιδιοκτήτη μπαρ είναι προφανώς μέρος του: Όχι. Δεν μπορούμε πλέον να το υποστηρίξουμε αυτό. Από οικονομική άποψη ήταν μια έξυπνη απόφαση; Μάλλον όχι. Αλλά τουλάχιστον μπορείς να πας σε ένα μπαρ με καθαρή συνείδηση…».

Μια γυναίκα φίλαθλος, που δεν θέλησε να κάνει γνωστό το όνομά της, μιλώντας επίσης στο «Reuters», είπε ότι θα υποστηρίξει το μποϊκοτάζ: «Ακόμα κι αν το Κατάρ έχει υπέροχα γήπεδα και φανταστικά αμειβόμενους εργάτες, σε κάθε περίπτωση ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ανόητο», είπε, συμπληρώνοντας: «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν έχω όρεξη να παρακολουθήσω και υποστηρίζω πλήρως ένα μποϊκοτάζ. Δεν θα παρακολουθήσω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ