Υπουργείο Υγείας: Νέες δομές ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους

VK Magazine VK Magazine06/11/2022

Αφιερωμένη στην ψυχική υγεία, με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους, ήταν η προηγούμενη εβδομάδα και στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, και το υπουργείο Υγείας διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου, με θέμα: «Εβδομάδα ψυχικής υγείας: Ψυχική υγεία για παιδιά και εφήβους».

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων και την ανάγκη αντιμετώπισης του στίγματος και των διακρίσεων.

Η πανδημία Covid-19 επέφερε μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των νέων ανθρώπων και σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, 1 στα 4 παιδιά αντιμετωπίζει θέμα ψυχικής υγείας. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση η Ελλάδα, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, προχώρησε με γρήγορες διαδικασίες σε στοχευμένες ενέργειες, που περιλαμβάνουν την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ισότιμη πρόσβαση και εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων.

«Στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, δίνουμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, που αναδείχθηκαν ως μία από τις ομάδες που βίωσε τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία», ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

Πρόσθεσε επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε άμεσα το ΕΣΥ, με μόνιμους και επίκουρους ψυχιάτρους, και παιδοψυχιάτρους και νομοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας.

Νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση 104 νέων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Όπως είπε η Ζ.Ράπτη, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των διαγωνισμών για τις 64 πρώτες Μονάδες και προχωράει άμεσα στην υλοποίησή τους. Από αυτές, οι 12 αφορούν την υποστήριξη παιδιών και εφήβων και της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έξι Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, σε Αττική και Τρίκαλα. Από αυτές τις Μονάδες, τα δύο Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές και θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για κακοποιημένα παιδιά και εφήβους, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δημιουργούνται, επίσης, τρεις Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία, καθώς και δύο Κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δημιουργία 8 μονάδων για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σε Αττική, Πειραιά, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίπολη και Ηράκλειο Κρήτης.

Διεθνείς συνεργασίες

Το υπουργείο Υγείας επενδύει ταυτόχρονα σε διεθνείς συνεργασίες, για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για τα παιδιά, συμπλήρωσε η υφυπουργός Υγείας.

Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος («ΙΣΝ»), και το «Child Mind Institute» της Νέας Υόρκης, αξιοποιώντας σχετική δωρεά, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια. Επίσης, εγκαινίασε το νέο Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης, Dr. Hans Kluge.

Όπως ανέφερε η Ζ.Ράπτη «χρηματοδοτούμε νέο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των παιδιών και εφήβων, που θα συμβάλει ενεργά στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους σε όλη την Ευρώπη, με κέντρο αναφοράς τη χώρα μας.

»Με τα νέα κέντρα και τις νέες δράσεις θα έχουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι ισότιμη πρόσβαση στην προστασία της Ψυχικής Υγείας, ώστε να έχουν ποιότητα ζωής και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στόχος μας στο Υπουργείο Υγείας είναι να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ